Svenske racingstjärnan Marcus Ericsson. Foto: TT

Svenska racingtriumfen – Marcus Ericsson vann i Detroit

Uppdaterad
Publicerad

Där satt den, Marcus! Första segern i indycar kom efter stort drama i Detroit. Ericsson låg tvåa inför slutvarven när loppet rödflaggades för andra gången. När ledande Will Power inte fick igång bilen till omstarten låg vägen öppen till seger för 30-åringen.

– Ledsen för det som hände Will, men det var min dag idag, sa en rörd Ericsson i segerintervjun i Viasat Motor.

Felix Rosenqvist kraschade våldsamt på det 25:e av de 70 varven. Enligt de första rapporterna klarade sig svensken undan äventyret med lindriga skador.

Marcus Ericsson tog sin första seger i racing sen han vann GP2-loppet på Nürburgring 2013.

Efter fem säsonger i Formel 1 var Ericsson nära att vinna ett av loppen i just Detroit 2019 under sin första säsong i indycar. Det blev en andraplats till slut. Fram till idag hans enda pallplats i serien.

Ericsson har varit ifrågasatt och länge slitit med dåliga kvalkörningar. I Detroit startade Ericsson från 15:e position och jobbade sig stadigt uppåt och fick allt stämma med teamets strategi. Inför den sista omstarten efter att fransmannen Romain Grosjean satt bilen i muren, satsade Ericsson allt på ett kort och lyckades hålla tvåan Rinus Veekay, Nederländerna, bakom sig. Trea slutade Pato O´Ward, Mexiko.

– Det känns som jag var en liten kille när jag vann senast. Det känns så bra! Jag vill tacka teamet för ett fantastiskt jobb, sa Ericsson som gratulerades av teamchefen Chip Ganassi i vinnarcirkeln.

Marcus klättrade till sjundeplatsen i tabellen. Spanjoren Alex Palou leder före regerande mästaren Scott Dixon.

Dramatiskt race – Rosenqvist kraschade

I andra änden av depån intervjuades en rasande Will Power. Australiensaren kritiserade tävlingsledningen för att han inte fick tid att kyla ner en överhettad styrenhet i samband med den sista rödflaggan.

– Jag slet som ett djur idag. Det är så mycket pengar i detta och så åker jag dit på ett dåligt beslut. Jag är så förbannad, sa Power.

Loppet på ön Belle Isle i Detroit blev högdramatiskt med två rödflaggor. Den första kom efter Felix Rosenqvists otäcka krasch på det 23:e varvet. Felix fick gashäng på sin bil och dundrade rakt in i betongbarriären. Tack vare däcktraven dämpades smällen en del.

Rosenqvist var vid medvetande hela tiden och fördes till ett lokalt sjukhus för undersökning. Han klagade på smärtor i rygg, nacke och revben, enligt Viasat Motor. Det är i nuläget oklart om Felix kommer till start i söndagens race.

-Det gjorde riktigt ont att se kraschen, sa Alexander Rossi , när han sett TV-bilderna i depån.

Marcus Ericsson blev den tredje svensken att vinna ett lopp i indycar. Kenny Bräck tog fyra segrar i Indy Racing League och fem i Champ Car (var tidigare två organisationer). Felix Rosenqvist vann ett lopp under fjolårets indycarserie.

Svensksuccé även i Indy Lights

Linus Lundqvist körde i mål som tvåa i det första av helgens två lopp i Indy Lights. Bara Kyle Kirkwood, USA, blev för svår från pole position. Därmed är Lundqvist nu bara tre poäng från mästerskapsledning. Tabellettan David Malukas, USA, blev femma.

I morgon står Lundqvist i pole position med Malukas intill i första ledet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.