Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Penske och Josef Newgarden blir av med segern. Hör SVT:s expert om skandalen. Foto: Mike Carlson

Fuskade med turbo – Indy-mästaren diskas

Uppdaterad
Publicerad

Över en månad efter Indycarpremiären i Florida diskas vinnaren Josef Newgarden. Detta för att ha fuskat med användningen av bilens turbo för omkörning.

”Jag skäms”, skriver stallägaren Roger Penske.

Amerikanen Josef Newgarden vann premiären i Indycarserien i St Petersburg, Florida, den 10 mars, men en och en halv månad senare kommer beskedet att han diskas och fråntas segern.

Stall Penske ska ha manipulerat turbosystemet som används vid omkörningar så att det kunde sättas i spel vid start och omstarter, vilket inte är tillåtet.

”Ett misstag”

Tilltaget upptäckes först inför den andra deltävlingen den gångna helgen i Long Beach, Kalifornien.

Den tvåfaldiga mästerskapsvinnaren Newgarden – som förra säsongen vann storloppet Indy 500 – ska ha använt fördelen under loppet och blir nu fråntagen segern. Även stallkamraten Scott McLaughlin diskas och fråntas sin tredjeplats.

”Jag tryckte på (turbo)knappen av vana, men jag passerade inga bilar och jag fick inte heller någon tidsfördel. Ett misstag begicks”, skriver McLaughlin i sociala medier.

Tredjeföraren Will Power, som slutade fyra i loppet, ska inte använt turbon felaktigt och flyttas nu upp till andra plats i resultatlistan, men får ett avdrag på tio poäng i totalställningen.

”En stor besvikelse. Jag skäms”, skriver stallägaren Roger Penske i ett sms till nyhetsbyrån AP.

Rosenqvist ny femma

Loppets tvåa Pato O’Ward får nu segern i St Petersburg och svensken Felix Rosenqvist blir ny femma efter att ursprungligen ha kört in på en sjundeplats.

I totalställningen tar Scott Dixon, som vann i Long Beach, över ledningen från Newgarden.

Nästa lopp i Indycarserien körs i Birmingham, Alabama, till helgen (26–28 april).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.