Felix Rosenqvist slog till med säsongsbästa i Portland. Foto: Arrow McLaren SP

Säsongsbästa för Rosenqvist i indycar

Uppdaterad
Publicerad

Felix Rosenqvist gjorde sitt bästa lopp för säsongen när han körde i mål som sexa i indycarloppet i Portland, Oregon. Marcus Ericsson skuggade som sjua och ligger kvar på femteplatsen i mästerskapet.

Stallkamraten Alex Palou återtog ledningen i serien efter seger. Detta trots att spanjoren blev bestraffad efter att ha kört fel väg i den kaosartade starten.

Rosenqvist startade från andra ledet men fick en bestraffning efter en incident i startkurvan. Det blev trångt som förväntat, Svensken missade inbromsningen och tvingades köra rakt fram på en extra banslinga. Felix lyckades precis undvika att kollidera med Scott Dixon och Palou som tillsammans med Rosenqvist och andra förare flyttades längst bak i fältet som straff för att ha kört fel.

Felix hade det tufft bak i kön och var nere på en 22:a plats efter 15 av de 110 varven. Men smålänningen klättrade starkt till en sjätteplats.

– Det kändes lite orättvist med bestraffningen. Jag försökte bara undvika en krasch. Men jag har allt bättre självförtroende i bilen. En bra helg överlag, säger Felix till SVT.

Marcus Ericsson inledde riktigt bra från tionde startspår men fastnade i trafiken på banan och halkade efter vid depåstoppen. Men tog sig tillbaka till topp-10 i loppet efter en gulflagg 24 varv från mål. Ericsson höll undan för Colton Herta och tog målflaggen som sjua.

– Efter en bra start o loppet kände jag att det kunde bli min dag i racet och mästerskapet. Tyvärr hade vi ingen perfekt strategi idag. Tack vare några bra varv och lite tur kom jag tillbaka. Ett okej resultat trots allt, säger Marcus till SVT.

PERFEKT TAJMING GAV SEGER

Alex Palou firade vilt med Ganassistallet efter triumfen i Portland. Palou var nere på 18:e plats efter stöket i starten men lyckades tajma gulflaggorna perfekt. När spanjoren övertog ledningen på den 86:e varvet släppte han inte taget. Amerikanen Alexander Rossi slutade tvåa medan Scott Dixon, Nya Zeeland blev trea.

Bara två deltävlingar återstår i mästerskapet och allt pekar mot ett sent avgörande. Det är 108 poäng kvar att köra om. Mexikanen Pato O´Ward, som ledde mästerskapet inför loppet i Portland, hade en tung dag på jobbet och rullade i mål som 14:e man efter tidig ledning. Pato är nu 25 poäng bakom Palou i serien. Josef Newgarden har 35 poäng upp till ledaren.

Marcus Ericsson är fortsatt femma men för svårt att slåss om totalsegern, 75 poäng nu bakom stallkamraten Palou.

-Jag är väldigt nöjd med säsongen så här långt. Fram till racet idag hade jag tagit mest poäng av alla efter Indy500,  fortsätter Ericsson som förlängt kontraktet med Ganassi-stallet.

Näst sista deltävlingen körs kommande helg på Laguna Seca, Monterey, Kalifornien. Avslutningen sker om två veckor i Long Beach utanför Los Angeles.

-Blir perfekt med ett stadlsopp som avslutning. Jag har ju tagit mina två segrar i just stadslopp. Det verkar som att jag är ett med bilen här.

LUNDQVIST TOG DUBBLA PALLPLATSER

Linus Lundqvist fortsätter att köra till sig pallplatser i Indy Lights. Han slutade trea i bägge loppen i Portland och befäste sin position som trea i mästerskapet bakom amerikanerna Kyle Kirkwood och ledaren David Malukas.

-Det har varit tuff, tight racing med David och Kyle i hgelgen, men det har alltid varit schysst och vi har bra respekt för varandra. En helt okej helg, men vi vill mer och jag ser fram emot att vara på banan om bara några dagar, säger han i ett pressmeddelande.

Även Indy Lights fortsätter till Laguna Seca för att sen avsluta mästerskapet på Mid-Ohio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.