Dramatik i starten i nattens indycarlopp i Texas. Svenskarna Marcus Ericsson (rödvit bil) och Felix Rosenqvist (orange/blå) klarade sig undan masskraschen. Foto: indycar.com

Tung svenskkväll i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att gå tungt för svenskarna i årets indycarserie. Marcus Ericsson körde i mål som 12:a och Felix Rosenqvist slutade på 16:e plats i nattens lopp på superovalen Texas Motor Speedway. Rosenqvist hade ett toppresultat på gång men tappade höger bakhjul (!) efter sista depåstoppet och dagen var förstörd.

Stallkamraten Pato O´Ward tog sin första seger i indycar efter en imponerande insats.

Loppet inleddes med en masskrasch i starten. Sju bilar var involverade i kraschen där alla kunde kliva ur sina bilar oskadda. Conor Daly hamnade på taket, men amerikanen räddades av bilens säkerhetsbur – aeroscreen.

Kraschen inträffade i de bakre leden där svenskarna klarade sig precis undan den våldsamma smällen. Felix Rosenqvist tvingades ut på gräset men lyckades hålla sig kall och kunde köra vidare.

29-åringen klättrade stadigt från 17:e position och skuggade länge täten. Han var uppe på sjätteplatsen när han tappade höger bakhjul strax efter sista depåstoppet. Felix tvingades till ytterligare stopp och dagen var förstörd. Han rasade genom fältet till en 16:e plats.

– Vi var snabbast på banan mitt i loppet så det var otroligt tråkigt att det gick som det gick i det där sista depåstoppet. Jag tror vi hade kunnat slåss om segern, säger Felix i ett pressmeddelande.

Marcus Ericsson, som kör för Chip Ganassi Racing, åkade ut för samma öde i lördagens race. I dagens lopp tappade han återigen tid och placeringar i depån. Dessutom blev han bestraffad för en incident i samband med ett av stoppen. Ericsson hade sen svårt att klättra i resultatlistan. Tolfteplatsen i mål gör att han ligger 13:e i tabellen.  Rosenqvist är på 16:e plats.

 Arrows McLaren-föraren kunde konstatera att stallkamraten Pato O´Ward hade sin stora dag. Första segern i indycar efter att ha avslutat på bästa sätt. Han vann klart före Josef Newgarden och Graham Rahal.

-Äntligen! Jag är så lycklig. Vi hade så mycket fart i bilen. Tack teamet, sa mexikanen i Viaplays direktsändning efter loppet.

Lördagens vinnare Scott Dixon såg ut att ta sin andra raka seger. Men nya zeeländaren , som ledde i 163 av de 248 varven,  tappade tre placeringar och slutade fyra. Den sexfaldige mästaren leder mästerskapet, 22 poäng före O´Ward. Nästa tävling avgörs på gamla F1-banan på Indianapolis Speedway 15 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.