Efter klubbarnas hot om att bryta sig ur ligan svarar nu förbundet. Foto: Bildbyrån

Efter strejkhotet: ”Vi kan inte lämna ifrån oss makten”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av klubbarna i SSL vill bryta sig ur ligan på grund av en ekonomisk konflikt med Svenska innebandyförbundet.

Trots det vägrar förbundet att vika sig i frågan.

– De vill ha all makt men vi kan inte lämna ifrån oss det, säger generalsekreteraren Göran Harnesk till SVT Sport.

Klubbarna i SSL, Sveriges högstaliga i innebandy, tycker inte att det svenska innebandyförbundet har lyckats landa tillräckligt lukrativa kommersiella avtal (till exempel tv-avtal) vilket i sin tur genererar för lite intäkter till klubbarna. I förrgår kunde SVT Sport rapportera att 24 av 28 SSL-klubbar därför hotar med strejk och att bryta sig ur ligan om ingen förändring sker.

Men enligt förbundets generalsekreterare Göran Harnesk kommer någon förändring inte att ske.

– Vi kan inte backa. Vi ställdes inför ett ultimatum om att ge dem rådighet över rättigheterna. De vill ha all makt men vi kan inte lämna ifrån oss det, säger Göran Harnesk till SVT Sport.

Om klubbarna bryter sig loss, hur hårt vore slaget för Svenska innebandyförbundet?

– Det är väldigt olyckligt. Vi vill verkligen att alla föreningar ska vara kvar i svensk innebandy och vi hoppas att de är det.

Ekonomiska stödet från förbundet kommer öka

Inom svensk ishockey är det SHL, det vill säga den högsta serien, som styr över de kommersiella rättigheterna. Men det är inte en väg att gå enligt Göran Harnesk.

– Vi är inte där än. FSSL (Föreningen svenska innebandyligan) har mer bråttom än vad vi har.

Hur ser du på kritiken att förbundet vill hindra innebandyns utveckling?

– Vi är osäkra på hur man motiverar det. Vi har ökat medienärvaron med över 100 procent de senaste fem åren. Vi har lyckats öka antalet utövare och skapat bättre ekonomiska förutsättningar. Men vi har mycket att göra och det vill vi göra tillsammans med föreningarna.

Anders Murman, chefsförhandlare för FSSL, har tidigare berättat att de 28 SSL-klubbarna tillsammans får 3,9 miljoner kronor av förbundet. Det är dock en summa som kommer att öka – men med hur mycket är ännu inte klart.

– Vi håller på och jobbar med budgetprocessen nu så det kan jag inte svara på, men att det blir ett ökat stöd vet vi, säger Harnesk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.