Falun svenska mästare – efter finalrysare

Finalen mellan favoriten Falun och uppstickaren Växjö blev en svängig historia. Alexander Galante Carlström blev till slut matchjälte – hans andra mål i matchen betydde seger med 5-4. Och Falun tog sitt fjärde SM-guld på fem år.

– Det bevisar hur starka vi är som lag, säger Galante Carlström om vändningen från 0-2 till 5-4 och SM-guld.

– Det var helt magiskt, jag kastade mig ut och fick dit handen. Det känns fantastiskt att vinna, säger Faluns målvakt Johan Rehn som gjorde en matchavgörande räddning i slutminuterna.

Växjös chockstart

Falun var storfavorit innan matchen och tog också initiativet direkt. Men även om man dominerade den första perioden spelmässigt så tappade man boll i anfall vid två ödesdigra tillfällen.

15:30 in i matchen tog Jesper Sankell fart och tunnlade Falunbacken Johan Fahlström innan han fri med Johan Rehn satte 1-0.

Bara 23 sekunder senare tappade Falun bollen i anfallsläge igen – och Vipers högg blixtsnabbt. André Andersson sprang sig fri och vispade in 2-0.

Falun gick ut hårt den andra perioden och efter en knapp minut snodde Alexander Galante Carlström bollen från Valdemar Ahlroth och serverade Jonas Adriansson som reducerade till 2-1. Lagkamraten Simon Palmén gjorde sen på Växjö-vis ett snabbt kontringsmål och utjämnade i matchen.

Men matchen fortsatte att svänga – och återigen var det en snabb omställning som resulterade i mål. André Andersson gjorde sitt andra mål i matchen som betydde 3-2 till Växjö med halva SM-finalen spelad.

Galante Carlström avgjorde

Men poängkungen Alexander Galante Carlström nöp till med ett dragskott och Jonas Adriansson gjorde sitt andra mål i matchen strax efter det. Falun ledde med 4-3 inför den sista perioden.

Tidigt i slutperioden utjämnade Marcus Jonsson matchen för Växjö. Men 8:41 in perioden fick Galante Carlström bollen ensam framför mål. Därifrån missar inte ligans poängkung och han gav också Falun ledningen ytterligare en gång.