Flest mål genom tiderna – Wibron ska guida debutanterna till VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Hon har över 100 mål i landslagströjan.

Nu ska Emelie Wibron lotsa ett landslag med rekordmånga debutanter mot ett VM-guld på hemmaplan.

– Jag försöker visa vägen framförallt ute på planen – våga gå ut och göra det vi har tänkt. 

Sverige har sju raka VM-guld på damsidan och nu väntar ett mästerskap på hemmaplan i Uppsala.

Halva den svenska truppen saknar erfarenhet av spel i senior-VM. Och här har lagets mest rutinerade spelare en central roll.

– Många är vana att spela matcher hemma i klubblaget som betyder mycket, så på så sätt är det inte en helt ny situation. Men vi försöker skapa ett klimat som är så avslappnat det kan vara trots att mycket står på spel, säger Emelie Wibron.

Meste målskytten genom tiderna

I samband med European floorball tour i oktober blev Wibron den första damspelaren att göra 100 mål i landslagströjan. 29-åringen, som är tillbaka efter barnafödande, har fem VM-guld och tror att det kan bli ett till.

– De senaste tre VM har det inte räckt med ordinarie tid för att vi ska stå där som segrare. Det är tajt med de andra tre lagen i toppen, Finland, Schweiz och Tjeckien. Vi har haft större omsättning i truppen än de andra, men jag tycker ändå att när vi har mötts i träningsturneringar och vi presterar på den nivå vi kan, så är vi kanske det bästa laget.

SVT visar alla Sveriges matcher i VM med start lördag 27 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.