Team Thorens offensiv mot Pixbos defensiv. Det tror SVT Sports expert Anna Wijk kommer att prägla finalen. Nyckelspelarna blir systrarna Kauppi (i grönt) samt Pixbos målvakt Lara Heini och poängbästa Cajsa Elm. Foto: Bildbyrån

Guide: Allt du behöver veta om drömfinalen i innebandy

Uppdaterad
Publicerad

Offensiva favoriten Team Thoren mot defensivt starka Pixbo.

Tillsammans med legendaren Anna Wijk guidar SVT Sport er inför damernas SM-final i innebandy.

– En drömfinal mellan de två bästa lagen. Inte förvånad om det blir förlängning, säger SVT Sports expert Anna Wijk.

Vad

SM-final mellan Team Thoren och Pixbo. Spelas i en avgörande match i Gavlehovshallen i Gävle den 24 april klockan 15.15.

Tv

15.00 på SVT1/SVT Play. Kommentator Chris Härenstam och expert Anna Wijk.

Lagen

Det är superligans två bäst lag som möts. Team Thoren blev tabelletta på 66 poäng och Pixbo tvåa på 63.

Bakgrund Team Thoren

Team Thoren spelar sin första SM-final. Men det går inte att prata om laget utan att nämna Iksu. Efter tre SM-guld på fyra år lade Iksu ner verksamheten förra året av ekonomiska skäl. Stadskonkurrenten Team Thoren övertog platsen i högsta serien, majoriteten av Iksus spelare och blev därmed ett topplag direkt.

– Inte mycket skiljer lagen åt. Ny färg på tröjan och ny tränare, typ. Större delen av truppen värvades ju över och stommen är densamma. Förutom tredjefemman som är lite mer Thorenspelare, säger SVT Sports finalexpert Anna Wijk.

Wijk tycker att lösningen blev bra.

– Det känns som att det har skett naturligt. Om Thoren inte hade fått SSL-platsen hade kanske spelarna från Iksu spelat för Thoren i allsvenskan i stället och det hade varit väldigt tråkigt för SSL. Bra att det löste sig som det gjorde.

Resultat slutspel

Semifinal

Team Thoren-Mora 3-1 (6-3, 9-4, 7-8, 10-5)

Pixbo-Endre 3-2 (7-2, 7-4, 6-7, 3-4, 2-1)

Kvartsfinal

Team Thoren-Malmö 3-0 (5-2, 7-6, 7-4)

Pixbo-Rönnby 3-0 (4-2, 5-0, 7-2)

KLIPP: Thoren klart för SM-final

Inbördes möten

Pixbo har bara vunnit en match de senaste fem säsongerna mot Team Thoren och Iksu, i slutspelet 2017. Alltså en seger på 16 försök.

Anna Wijk om lagen

Team Thoren: – Knappt förlorat en match i år. Otrolig bredd och imponerande spets med många landslagsspelare. Ett offensivt lag som kan göra hur mycket mål som helst känns det som. Kanske en liten svaghet i defensiven och inte lika bra målvakt som Pixbo.

Pixbo: – En lagmaskin. Världens bästa målvakt. Inte samma bredd i offensiven som Thoren men det finns spetsspelare som kan göra målen.

Wijk om nyckelspelarna

Team Thoren: – Förstakedjan med systrarna Veera och Oona Kauppi och Sofia Joelsson har varit riktigt bra i slutspelet. Häftigt att se Joelsson komma tillbaka från korsbandsskada och att hon var helt avgörande i semifinalen mot Mora med sina mål. Om den femman får det att stämma kommer Pixbo-försvaret få jobba hårt.

Pixbo: – Världens bästa målvakt Lara Heini blir avgörande. Cajsa Elm är en riktigt bra spelare som gör många viktiga mål. Det här blir hennes första SM-final. Backen Ida Sundberg är jätteskicklig i defensiven och sätter upp sina spelare genom att spela enkelt. En back som man som offensiv spelare älskar att spela med. Rutinerad.

Wijks tips

– Jag hoppas på en målrik final men tror det blir jämnt, målsnålt och att Thoren vinner.

Se SM-finalen här

SM-guld på 2000-talet

2020 Iksu *

2019 Täby

2018 Iksu

2017 Iksu

2016 Pixbo

2015 Kais Mora

2014 Djurgården

2013 Rönnby

2012 Iksu

2011 Djurgården

2010 Rönnby

2009 Balrog

2008 Iksu

2007 Rönnby

2006 Iksu

2005 Iksu

2004 Örnsköldsvik

2003 Balrog

2002 Balrog

2001 Balrog

2000 Balrog

* I fjol ställdes avbröts säsongen innan serien hann spela klart. Serieledaren Iksu utsågs till SM-guldvinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.