Täby vann SM-finalen mot Mora i våras. Foto: TT.

Historisk avstängning i svensk daminnebandy

Publicerad

Efter den våldsamma armbågstacklingen i fredagens premiär mellan Karlstad och Täby stängs hemmalagets Wilma Berggren av. Det är första gången en damspelare i Sverige stängs av.

I en närkamp i slutet av den andra perioden åkte Wilma Berggrens armbåge upp i ansiktet på Täby-stjärnan Agnes Wiklund som knockades och blev liggande ett par minuter för vård. Omtöcknad kunde hon sedan gå mot bänken och fortsätta matchen som Täby då ledde med 2-1.

Situationen som såg ganska grov ut på tv-bilderna renderade inte i någon åtgärd från domarna. Efter matchen fick Wiklund åka till sjukhus för att kontrollera en misstänkt hjärnskakning.

Det är illa med Wiklund som ännu är medtagen. Hon är nu sängliggande med hjärnskakning och orkar inte prata.

– Huvudvärken kom under matchen. Hon låg på bussen hela vägen hem och mådde jättedåligt, säger Täbys sportchef Robin Andersson till Aftonbladet.

Täby tog ärendet vidare

Efter matchen anmälde Täby ärendet till videogranskningsnämnden som i sin tur vände sig till den juridiska nämnden som stängde av Berggren i väntan på utredning. Spelaren har till fredag att yttra sig, men kommer enligt förbundets jurist Linda Noppa att stängas av i minst en match, vilket betyder lördagens möte mellan Karlstad och Nacka. Enligt Noppa rör det sig troligen om den första avstängningen för en närkamp i svensk daminnebandy.

Wilma Berggren hänvisar till sin sportchef Tony Swahn, som ser händelsen som en olyckshändelse.

– Det är inte uppsåt. Det är en närkamp som domaren friar henne från. Hon såg inte motståndaren, det var blindside. Jag hoppas att det gick bra med Wiklund och att hon inte får men för livet, säger Swahn till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer