Täby är klart för sin första SM-final. Foto: TT.

Täby i final – superskrällde och slog ut Iksu

Uppdaterad
Publicerad

Täby är klart för sin första SM-final i innebandy efter en bragdartad semifinalserie mot seriedominanten Iksu. Umeålaget hade inte förlorat sedan i december 2017, 49 raka vinster, innan man fick känna på Täbys slutspelsform. Täby gick till final efter att ha vunnit alla tre bortamatcherna. I dag kontrades Iksu bort och Täby vann med 5-4.

– Det här är det sjukaste jag varit med om. Vi vinner tre matcher mot ett lag som inte förlorat på 49 matcher. Vi struntade i att innebandy-Sverige inte trodde på oss, säger Jennifer Stålhult till Kanal 9 medan tårarna strömmade på henne och de andra spelarna i laget.

– Alla sa att det skulle bli 3-0 i matcher. Jag saknar ord att beskriva det här. Vi har slagit ett så starkt lag som Iksu och visat att vi är Sveriges bästa lag. Nu ska vi fira i bussen hem (åtta timmar). Finalen är om en vecka, säger Moa Tschöp. I finalen väntar Kais Mora.

Det var en osannolik skräll som saknar motstycke i innebandy-Sverige. Det var chockat i Umeå. Det var tunga känslor att bearbeta för de två senaste årens mästare.

– Det känns bara tomt. Vi har haft en så bra säsong och det här var inte vad vi väntat oss. Vi hade våra chanser och skapade så mycket men det gick inte. När de tog ledningen med två mål blev det för mycket, säger Iksus stjärna Veera Kauppi med tårarna rinnande.

Gick från 3-3 till 5-3 på två minuter

I början av den tredje perioden utnyttjade Täby en felpassning. Linnea Wiregård snodde åt sig bollen och frispelade Julia Croneld som placerade in 4-3, en kalldusch för Iksu som jagade ett segermål.

Bara två minuter senare stötte Wiregård och fick med sig bollen och i en snabb omställning spelade hon fram Croneld som distinkt vräkte in 5-3.

Med fyra minuter kvar reducerade Iksu till 4-5 efter att systrarna Kauppi samarbetat. Vera passade fram till Oona som smög fram vid främre stolpen och gjorde ett enkelt mål.

Det var genom omställningar som Täby kunde triumfera. Iksku var det spelförande laget men hade svårt att hitta luckor i det täta Täbyförsvaret. Sara Attermos 2-0 var ett exempel på det. Hon drev upp bollen på vänstersidan och avlossade ett skott mot målvakten Emelie Fällman som räddade. Men Attermo kunde peta in sin egen retur med en backhand. Dessförinnan hade Lisa Carlsson satt 1-0 för Täby på straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.