Pixbos Laura Manninen och Tomas Engholm. Foto: Bildbyrån

Innebandyförbundet: ”Vi är villiga att börja förhandla”

Uppdaterad
Publicerad

18 lag har öppnat för att lämna SSL och gå med i en ny utbrytarliga. På ett krismöte i dag sträckte förbundet ut en hand till klubbarna.
– Jag vill hitta lösningar, vi befinner oss i ett besvärligt läge vilket jag beklagar, förbundsstyrelsen är beredd att förhandla omedelbart med klubbarna och det med ett vitt papper att utgå ifrån, säger Tomas Engholm, ordförande för Svenska innebandyförbundet.

Svenska Innebandyförbundet meddelade i förra veckan att sista dagen för anmälan till SSL flyttas från söndagen 10 februari till fredagen 15 februari. Det handlar om sprickan mellan förbundet och elitklubbarna som vill bryta sig ur. 18 klubbar har valt att anmäla sig till den så kallade utbrytarligan Premier Floorball League, PFL.

Handen som Innebandyförbundets styrelse sträckte ut på mötet togs emot bra från klubbarna, distrikten, SSL och PFL. En fråga som kom var om förbundet kan förlänga anmälningstiden till SSL?

– Vår ambition är att underlätta så mycket som möjligt men datum kan jag inte gå in på. Men vi kommer att lösa det utifrån vad som kommer fram på första mötet, sista anmälningsdag för spel i SSL kommer alltså inte vara på fredag 15/2, säger Tomas Engholm, ordförande Svenska innebandyförbundet.

”Ska inte skuldbelägga någon”

Med på mötet fanns också ett par representanter från Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson ordförande, Stefan Bergh generalsekreterare och Elin Johansson förbundsjurist.

– Vi ska inte skuldbelägga någon. Kan vi vara till nytta i processen och försöka hitta öppningar så hjälper vi gärna till men bara om ni vill det. Jag ser bara förlorare här, inga vinnare, om ingen lösning hittas, vi gör någonting bara om ni vill, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.

– Det ligger i idrottsrörelsens intresse att era frågor landar på ett bra sätt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare RF.

– I och med risken att hela föreningen drabbas om ett lag anmäls till en icke sanktionerad liga menar jag att det bör vara ett årsmötesbeslut i en föreningen eftersom ett sådant beslut riskerar att drabba alla, säger RF:s förbundsjurist Elin Johansson.

RF kommer medla

– Det är inte förbjudet att starta en fristående liga. Det är fritt för vem som helst att gära det. Idrottsrörelsen har ingen ensamrätt. Men det kan få konsekvenser ytterst att medlemskapet för föreningen som anmält lag upphör, säger Elin Johansson.

Båda parter enades om att låta RF vara med som medlare/processledare. Frågan som nu ska lösas är när de ska börja förhandla och ta processen framåt. Utifrån vad som framkom på mötet sker det förmodligen i mitten av nästa vecka.

– Vi ser fram emot samtalen och vi har inget annat en svensk innebandys bästa framför ögonen, säger Krister Kalte, ordförande SSL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer