Foto: Montage SVT

Oklart om den dopade stjärnan stängs av i Sverige: ”Finns ingen praxis”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt utlandsproffs i innebandy har fastnat i en dopningskontroll med kokain i kroppen.

Men det Svenska innebandyförbundet har inga klara besked att ge huruvida spelaren, som lagt av, kommer att stängas av i Sverige.

– Vi har inte haft många sådana här ärenden, säger generalsekreterare Göran Harnesk till SVT Sport.

Det var i oktober som den före detta landslagsmannen i innebandy fastnade i en dopningskontroll sedan han testat positivt för kokain. Mannen, som vid tillfället var proffs utomlands, har sparkats av sin klubb och landets antidopningsorganisation inledde ett ärende mot svensken, som avböjde ett b-prov.

Spelaren har vunnit VM-guld med det svenska landslaget och SM-silver på klubblagsnivå, men har efter dopningsdomen valt att avsluta sin karriär.

Förbundet avvaktar utredning

Men huruvida han kommer att stängas av från spel i svensk innebandy kan inte det Svenska innebandyförbundet svara på i dag.

– Håller han inte på med innebandy så... Han slutade ju med svensk innebandy för ganska länge sedan. Han var tillbaka i Sverige bara för någon träningsmatch innan han stack utomlands igen. Vi har avskrivit honom för ganska länge sen och kommer inte göra något förrän vi fått en officiell redovisning från landets förbund, säger förbundets generalsekreterare Göran Harnesk till SVT Sport.

Men bör han inte stängas av officiellt så att han inte gör comeback om ett tag i, säg, division 1?

– Jo, det kan han säkert göra men vi kan inte göra något innan vi fått en officiell redovisning. Det jag känner till är att man skulle starta en utredning och vi är naturligtvis måna om att få ta del av den. När vi får den får vi analysera den och se vad vi ska göra. Men visst, man kan stänga av även ledare och inte bara de som befinner sig innanför sargen. Men vi måste avvakta. Vi kan inte bara hitta på något utan att ha fått klara besked.

Finns det någon praxis hos det Svenska innebandyförbundet vad gäller längd på avstängning vid en dopningsdom?

– Nej. Vi har inte haft så många sådana här ärenden så jag inte säga att det finns någon praxis. Däremot kan jag helt klart säga att, även om han inte har varit landslagsman på många, många år och inte är aktiv i någon klubb längre så ser vi allvarligt på det hela. Det är ändå ett stort namn.

”Det enda jag kommer uttala mig”

SVT Sport har sökt spelaren ifråga som svarade kort på sms.

”Jag lämnade en kommentar till Sportbladet. Det är det enda jag kommer uttala mig. Jag är inte aktiv inom idrotten längre heller då jag har avslutat min karriär”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.