Täbys Moa Tschöp och Kais Moras Malin Alkelöw under SM-finalen i våras. Foto: TT Nyhetsbyrån

Innebandyförbundet: ”Inte bra att bråka publikt som vi gjorde”

Uppdaterad
Publicerad

När totalt 23 SSL-lag på dam- och herrsidan anmälde sig till en utbrytarliga fanns det oro för säsongen 2019/2020 hos Svenska innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk.

– Vi kände väldigt stor olust och oro, säger han till SVT Sport och ger också besked deadline för det nya avtalet mellan SIBF och SSL.

Det var i höstas som Svenska innebandyförbundet och SSL hamnade i en öppen konflikt som i grunden handlade om de kommersiella rättigheterna till ligan. Efter många möten och flera turer framför öppen ridå nådde parterna i mars ett dödläge.

I juni kom slutligen SIBF och Föreningen Svenska superligan överens om att låta avtalet löpa även under nästa år. Ett sätt för båda parter att köpa sig tid för att förhandla fram ett nytt avtal som senast vid årsskiftet ska vara klart.

– Vi slutade ju året med hård stämning och tonaliteten mellan oss och SSL-föreningarnas representanter var tuff, säger Göran Harnesk som närvarade på ligans upptaktsträff under torsdagen.

”Var väldigt oroliga”

Harnesk berättar att det i förbundet fanns en oro när förhandlingarna strandade.

– Vi var väldigt oroliga. Vi hade ju inte varit med om något liknande tidigare i innebandyns historia och tyckte inte att vi skulle behöva uppleva det. Vi kände stor olust och oro.

Det blev ju en ganska lång och utdragen process. Hur påverkade den sporten i stort?

– Vi tog ju skada. Vi tappade tilliten till dels varandra, men också distrikten och föreningar naggades i kanten. Även allmänheten. Det är inte bra att bråka publikt som vi gjorde.

Ska förhandla färdigt innan jul

När parterna nu sätter sig vid förhandlingsbordet på nytt gör de det med en betydligt mer positiv tongång, enligt Harnesk.

– På våra möten i våras bestämde vi att hitta vägar för en nystart. I det avtalet som skrevs i juni ingår en väldigt stark ambition att skriva ett avtal på längre sikt som ska vara färdigt innan jul. Den stora skillnaden nu är att vi tillsammans vill hitta en lösning där vi kan lämna över rättigheterna som är möjliga att lämna över om de (FSSL) kan hantera dem. I stället för olustkänsla går vi in med en stor vilja och ambition.

Vad vinner ni på att släppa rättigheter till FSSL?

– SSL-föreningarna kan sin verksamhet och vet sina styrkor. De behöver få känna att förbundet har den tilliten och då kan det finnas en styrka i att ha många kockar.

Och vad ser du för risker?

– Det finns alltid risker när man gör nya verksamheter. Det kan ligga i att vi har en övertro på att saker kan genomföras. Vi har valt att inte prata om den oron så mycket, men att ta fram den och också hitta gemensamma och bra lösningar.

Säsongen inleds 20 september för damernas och 24 september för herrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.