Foto: Bildbyrån/SVT

Innebandystjärnan Mika Kohonen slutar

Uppdaterad
Publicerad

En av innebandyns allra största har gjort sitt. Efter fyra VM-guld, tre SM-guld och fem utmärkelser som världens bästa spelare slutar Mika Kohonen nu 43 år gammal.

– Det har alltid varit klart att det inte kommer att bli något sagoslut för mig, säger han till SVT Sport.

Mika Kohonen är en av de främsta innebandyspelarna genom alla tider, om inte den allra främsta. Han har utsetts till världens bästa spelare fler gånger än någon annan och hört till den absoluta världseliten i över 20 år.

Men nu är spelarkarriären över. Den här gången blir det ingen comeback efter skada för finländaren.

– Beslutet har vuxit fram. Efter att jag skadade hälsenan förra året bestämde jag att jag är skyldig mig själv att ge det en chans. Jag hoppade in som andretränare i Strorvreta och tränade dagligen som om jag skulle spela säsongen efter. Men faktum är att kroppen är sönder, säger Kohonen och fortsätter:

– Det har alltid varit klart för min del att det inte kommer att bli något sagoslut, att jag rider lycklig mot solnedgången.

Grät i två timmar

Trots alla framgångar och en lång karriär var det inte enkelt att sluta.

– Efter beslutet var det en sorg, två timmar grät jag och ringde runt till nära och kära. När nyheten kommer ut börjar en process att bearbeta sorgen, läka, hitta nya utmaningar och livsglädje, säger han.

Under första halvan av 2010-talet led Kohonen av en depression som hade med skador och tanken på att inte längre vara idrottare att göra.

”Många idrottare hamnar i depression”

Den här gången kallar han ovissheten inför att sluta för ”skrämmande” och som ”ett svart hål”. Men han känner sig bättre förberedd än tidigare.

– Varje idrottare som avslutar sin karriär går igenom ett sorgearbete. Väldigt många idrottare hamnar i depression och väldigt många får problem i livet. Och tyvärr hittar alldeles för många inte tillbaka heller. Oavsett hur mycket pengar du har tjänat. Det är en tuff period och då jag har haft depression tidigare så måste man vara noggrann med sin kropp och hjärna. Man måste kunna bromsa innan saker hamnar så djupt som förra gången. Vi får se vad som händer, men där är jag i alla fall mer förberedd än förra gången, säger Kohonen.

Nu är han assisterande tränare i topplaget Storvreta, men det är inte självklart att det är där framtiden ligger.

– Ett tag kommer jag garanterat att jobba inom idrotten. I mitt huvud har jag varit idrottare fram tills jag tog beslutet. Nu när världen får veta att jag inte spelar längre, då får vi se vad som händer. Vilka tankar och vilka möjligheter man får.

Se hela inslaget med Mika Kohonen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.