• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Iza Rydfjäll. Foto: Bildbyrån

Rydfjäll spelar VM – bara tre månader efter comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2018 var innebandybacken Iza Rydfjäll med och tog sitt tredje SM-guld med Iksu, men efter det lade hon ner karriären. Trots det spelar hon just nu VM i sitt nya ”hemland” Schweiz.

– Det här var väl inte vad jag hade vågat drömma om, men jättestort att få vara här, säger hon till SVT Sport.

Med tre SM-guld och tre VM-guld på meritlistan valde Iza Rydjäll efter SM-finalen 2018 att avsluta karriären.

Det var flera olika anledningar, men mycket var det motivationen som inte riktigt fanns där samtidigt som jag ville satsa på min civila karriär, säger hon.

Hon spelade inte på en hel säsong, men i juni 2019 kom sedan beskedet att hon hade skrivit på för Kloten-Dietlikon Jets i den schweiziska ligan där hon nu spelar tillsammans med landslagskollegan Alice Granstedt. Det har faktiskt bara gått cirka tre månader sedan ligapremiären, men trots det kom Rydfjäll med i förbundskapten Åsa Karlssons VM-trupp.

Jag kände att jag behövde en nytändning och få testa på något nytt. Det är jätteroligt att spela i det här landet. Det är så fint och jag trivs väldigt bra, säger Rydfjäll.

Var det det erbjudandet som fick dig att göra comeback?

Jag kände att jag behövde något nytt och att jag kommer att ångra mig om jag inte testar på det här. Så det var det absolut.

Hur är nivån på innebandyn i Schweiz?

Den är lite upp och ner. Den är inte lika bra som i Sverige, men ändå nära.

Att spela elitinnebandy kräver mycket tid och är, speciellt på damsidan, inte särskilt lukrativt.

Det är svårt att få ihop allt på sidan om och kunna träna fullt också. Men jag är glad att jag tog det här steget och det är verkligen inget jag ångrar, säger Rydfjäll.

Sverige spelar kvartsfinal mot Tyskland ikväll klockan 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.