Innebandypubliken kan få vänta länge innan sporten är med i OS. Foto: Bildbyrån

Innebandyns OS-framtid är mörk: ”Väldigt liten sannolikhet”

Uppdaterad
Publicerad

Innebandyn har länge dragits med samma problem. Nivåskillnaden mellan toppen och länderna under är för stor och intresset från publiken för litet. Man har pratat om att en olympisk status kunde vara det som får bukt på problemen – men det är inte nära.

Målet finns säkert fortfarande kvar, men man måste vara realistisk. Idag dagens OS finns 10500 bäddar och just nu är under 150 bäddar tilldelade de fyra nya sporter som ska vara med i Paris 2024. Eftersom samma system ska appliceras på Los Angeles 2028 så är sannolikheten att innebandy, som är en lagsport, har en chans väldigt liten.

Det är det internationella innebandyförbundets (IFF) generalsekreterare John Liljelunds uppfattning om innebandyns status gentemot OS.

”Det är ett problem”

Speciellt i antal tv-tittare växer sporten, men överlag är man fortfarande alltså en bit från de riktiga finrummen. Ett ständig fråga är hur man ska få skillnaderna mellan stornationer som Sverige och Finland och andra länder att bli mindre. Som exempel från det pågående världsmästerskapet i schweiziska Neuchatel kan Sveriges kvartsfinalseger med 26-2 över Tyskland fungera.

Det är ett problem, men ingen säger något då Tyskland slår Brasilien med 7-0 i fotboll och det är kanske en större skillnad, säger Liljelund och fortsätter:

Det har skett en förändring, men när utvecklingen i de stora länderna går jättesnabbt så finns det inte en reell chans att länderna under skulle hinna ikapp dem.

Ser över sportens utformning

För att få sporten större ser man just nu över dess utformning i form av bland annat turneringsformat och hur matcherna ska se ut. Man försöker också få fler utövare i fler länder.

Pågående VM kommer publikmässigt att bli det näst största genom tiderna på damsidan efter Ostrava/Brno 2013. Ett problem har varit att huvudhallen har varit den rätt så slitna Patinoires du Littoral som tar 4 000 åskådare.

De har gjort ett politiskt val att använda dam-VM till att sprida sporten till den fransktalande delen av Schweiz och då är det den här hallen som finns till förfogande. Det är alltid den lokala organisatören som gör valet var man spelar, säger Liljelund.

Se höjdpunkter från Sveriges VM-guld här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.