Robin Nilsberth med iskall zorrostraff bäddade för semiseger. Foto: BILDBYRÅN

Robin Nilsberth hjälte när Sverige tog sig till final i innebandy-VM

Sverige och Finland har mötts i final i innebandy-VM 18 år på raken.

Men i dag slog Sverige ut finländarna redan i semifinalen efter att ha vunnit rysaren med 4–3 (efter straffar) – där Robin Nilsberth blev hjälte med en iskall zorrostraff.

– Jag har tränat på den här straffen i tre år. Det är den jag har, jag kan inget annat, säger Nilsberth till SVT Sport.

Efter en mållös första period smällde det till i andra perioden av innebandyns gigantmöte.

Sveriges Linus Nordgren fixade det första målet i semifinalen snabbt, men den finländska kvitteringen kom lika snabbt. Men i det kanske vassast svenska anfallet i matchen så lång slog lagkapten Tobias Gustafsson till och återtog ledningen för Sverige.

Den utökades kort därpå av Kim Nilsson, innan Finland reducerade till 2–3.

Tredje perioden blev sedan en rejäl rysare.

Inget av lagen hade lyckats få in något mer mål när det återstod sju minuter, då Sverige precis gått miste om möjligheten att utöka ledningen i powerplay. I stället var det Finland som skulle stå för ännu en kvittering och 3–3 stod sig till den tredje periodens slut vilket innebar tio minuters förlängning.

Något avgörande kom inte heller där – så semifinalen gick till straffar.

Nilsberth avgjorde efter buaropen

När fem straffar vardera skjutits hade Finland och Sverige båda fått in två träffar. Då hade Robin Nilsberth, som inte direkt är en favorit hos finländarna efter sin omtalade segerintervju efter VM förra året där han sade ”Jag är så jä-la trött på Finland om jag ska vara helt ärlig. Man vill bara lämna det här landet och aldrig komma tillbaka igen”, klarat av sin avgörande straff med en zorrofint när Finland hade matchboll.

– Det var jättejätteskönt. Det var läge att stänga där. På träning har Nilsberth lagt den här på mig tio, femton gånger nu, och jag har ju tagit kanske en, säger målvakten Jon Hedlund.

Hjälten: ”Finnarna är skitbra”

Plötsligt var det Sverige som hade övertaget – och efter en finländsk miss kunde Alexander Galante Carlström avgöra.

– Det är straffpsykologi som alltid i de här lägena. Otroligt skönt att vi tog oss igenom det, säger Jon Hedlund.

Efter matchen var Nilsberth lättad – och berömde sina motståndare.

– Finnarna är skitbra. De är fantastiskt duktiga. Det blir aldrig lätta matcher.

Senast de båda nordiska länderna inte möttes i final var för 18 år sedan när Sverige vann finalen mot Tjeckien.

Och nu väntar Tjeckien i ännu en final då de besegrade värdnationen Schweiz med solklara 11–3 i den andra semifinalen.

Nilsberth om kyliga zorrostraffen: ”Enda jag kan”: