Sverige till VM-final efter rysare mot Finland

Sveriges innebandydamer är klara för VM-final. Efter en ovanligt tuff semifinal mot Finland blev det till slut en rysare när Sverige vann med 5-4 mot ärkerivalen. Det innebär att Finland missar final för första gången sedan 2009.

– Fantastiskt skönt. Det var en riktigt krigarmatch, säger matchvinnaren Emelie Wibron till SVT Sport.

Det märktes att det var ett rivalmöte redan i semifinalen när Sverige mötte Finland. I första perioden var det mer fokus på fysiskt spel än finlir, och enda målet blev Emelie Wibrons när hon med en snygg dragning hamnade i ett bra skottläge centralt.

Men i andra öppnade det sig rejält för både Sverige och Finland. Och det var först Sverige som drog ifrån till 3-1 där SSL:s skyttedrottning Moa Gustafsson klev fram med en fin dragning vid ett friläge och klev runt den finska målvakten.

Men Finland skulle komma tillbaka, och det var snabbt. På endast 14 sekunder gjorde Finland både 3-2 och 3-3 där kvitteringen kom efter en snabb spelvändning där en passning genom svenska försvaret gav Oona Kauppi öppet mål.

”Kan svänga fort”

Sverige skulle dock ha med sig en ledning inför sista perioden. När Finland hade en avvaktande utvisning snurrade svenskorna upp det finska försvaret rejält, och till slut fick Amanda Delgado Johansson skottläge från vänsterkanten och satte 4-3.

I tredje blev det tajtare igen, och det blev riktigt spännande. Speciellt när Finland med tio minuter kvar kvitterade i spel i numerärt överläge genom Oona Kauppi.

Men en missad final var inget som Emelie Wibron kände för. Med sex minuter kvar drog hon till med ett rejält dragskott och gjorde sitt andra mål för matchen till 5-4.

Det var riktigt skönt. En härlig känsla. Men det var så pass många minuter kvar att man vet att det kan svänga riktigt fort, säger Wibron.

”Det är tio av tio”

Finland pressade på allt de kunde i slutet, och plockade målvakten med tre och en halv minut kvar att spela. Men trots en massiv press där Finland var riktigt nära att göra 5-5 så höll Sverige undan, och är klart för final mot antingen Tjeckien eller Schweiz i morgon där Sverige kan ta sitt sjunde raka VM-guld.

Vilken match! Det är bra stämning och Sverige vinner. Det är tio av tio, säger Amanda Delgado Johansson som stod för 1+1 i semifinalen.

Delgado Johansson är ändå kritisk till lagets prestation.

Det känns som att vi inte kommer upp riktigt i nivå. Finland har ganska mycket bollinnehav och vi är alldeles för bra för att låta dem ha bollen.

Semifinalen var en repris på de fyra senaste finalerna, och Finland har inte missat final sedan 2009.