Storvreta efter SM-guldet i april 2019. Foto: BILDBYRÅN

Regerande mästaren Storvreta hotas av nedflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i april vann Storvreta IBK sitt andra raka SM-guld. Nu hotas de, tillsammans med två andra klubbar, av nedflyttning i SSL säsongen 2020/21 efter att klubben nekats elitlicens.
– Vi är inte oroliga men vi har en hälsosam respekt för situationen, det måste man ha, säger Storvretas ordförande Ingemar Lundqvist till SVT Sport.

Svenska Innebandyförbundet beslutade 2014, tillsammans med elitföreningarnas intresseorganisation FSSL, att införa elitlicens. Nu står det klart att tre av 24 klubbar nekas licensen: FC Helsingborg, Storvreta IBK samt Malmö FBC.

Anledningen är negativt eget kapital och de spelar därför säsongen 2019/20 under handlingsplan. Storvreta har skickat in en aktivitetsplan till förbundet.

– Vi jobbar med våra kostnader och intäkter och måste effektivisera vår verksamhet, säger Storvretas ordförande Ingemar Lundqvist till SVT Sport och fortsätter:

– Vi har gjort en hel del tidigare som vi väl får ut en del av nu. Vi har bland annat dragit ner på personalkostnader.

Kan det här påverka er sportsligt på något sätt?

– Nej, det är inget dramatiskt som har vi gjort sportsligt, så jag tror inte att det kommer att påverka. Vi har inte gjort några ändringar i truppen eller så.

Är ni oroliga för nästa säsong?

– Nej, vi tror på att det här kommer att lösa sig. Det är inga fantasier heller, det är fullt möjlig att klara det här.

Oavsett hur det går för klubbarna är beskedet från licensnämnden tydligt.

– Det är ont om tid. Har man inte återställt balansräkningen då blir man nedflyttad. Det finns inga undantag, säger Tomas Eriksson, ledamot i Licensnämnden till TT.

Malmö FBC måste komplettera till 1 oktober 2019, varefter Licensnämnden fattar beslut vid kommande sammanträden. Deadline för Storvreta är sista mars 2020, enligt ordförande Ingemar Lundqvist.

”Kontrollbalansräkning ska upprättas 30 november 2019 och 28 februari 2020 med krav på att det egna kapitalet är återställt till positivt eget kapital senast 30 april 2020. Blir inte det egna kapitalet återställt till 30 april 2020 sker nedflyttning till säsongen 2020/21.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer