Sverige körde över Finland i VM-gruppfinalen

9-3. Sverige körde över Finland i gruppfinalen i innebandy-VM.

Nu väntar antingen Norge eller Lettland i kvartsfinal.

– Jätteskön känsla inför fortsättningen, säger Amanda Delgado Johansson.

Sverige jagar sitt åttonde raka VM-guld på damsidan och har fått en drömstart på mästerskapet hemma i Uppsala.

Efter två inledande storsegrar, 22-3 mot Slovakien och 20-0 mot Tyskland, kom tredje raka segern i stormötet med ärkerivalen Finland.

Sverige fick en drömstart och gick ifrån till 3-0 i första perioden, och vann till slut med 9-3.

”Fick se vad de har att bjuda på”

– Jättekul att vinna. Vi fick också se lite vad de har att bjuda på och prova lite olika delar i vårt spel, säger Wilma Johansson, ett mål och två assist, till SVT.

Även förbundskapten Åsa Karlsson var nöjd.

– Det är härligt att ta med sig en bra offensiv in i ett slutspel. Den goa känslan ska vi givetvis behålla, säger Karlsson.

3-0-målet mot Finland – som valde att vila storstjärnan Veera Kauppi i större delen av matchen – var extra fint.

Blågult vann boll på egen planhalva, klapp-klapp-spelade sig fram till offensiv kasse där Klara Loneberg ledigt lyfte bollen i mål.

– Det där är innebandygodis, skolboksexempel, säger SVT:s expert Anna Wijk.

Kvartsfinal på torsdag

Sverige fortsatte att övertyga och utökade till 7-1 i andra perioden, innan Finland reducerade två gånger om i början av tredje i ett försök att skapa nerv.

Men Sveriges seger var aldrig hotad. Nu väntar kvartsfinal på torsdag mot vinnaren mellan Norge och Lettland som gör upp i play off.

– Det ska vi nog kunna klara av. Historiskt sett så är kvartsfinalen lite lättare på pappret, säger Amanda Delgado Johansson.

Kvartsfinalen spelas 18.00 och sänds i SVT2/Play.