Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Novusundersökning: Knappt varannan svensk säger nej till OS i Sverige Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Novusundersökning: Nästan hälften av svenskarna säger nej till OS

Uppdaterad
Publicerad

Knappt häften av svenskarna säger nej till att Sverige ska arrangera OS. Detta enligt en ny undersökning av Novus. SOK har sedan tidigare inlett en process, med en förstudie, för att eventuellt arrangera vinter-OS 2030 i Sverige.

– Yngre är mer för än äldre, i den yngsta åldersgruppen är det en majoritet som är för ett OS, men i den äldsta åldersgruppen är det en majoritet som är emot, säger Torbjörn Sjöström, vd Novus.

På frågan ”Tycker du att Sverige ska arrangera vinter-OS i Sverige 2030?” har 48 procent svarat ”nej” medan 37 procent svarat ”ja”. 16 procent har svarat ”vet ej”. Skillnaden mellan nej och ja är statistisk säkerställd, enligt Novus.

Undersökningen är baserad på 1059 intervjuer mot ett riksrepresentativt urval på åldern 18-84 år den 9-15 februari 2023.

När SVT Sport presenterar resultatet för SOK:s tillförordnade vice ordförande Hans von Uthmann ser han resultatet som ganska naturligt.

– Jag tycker väl att det är rätt sunt. Förstudien är bara en vecka gammal och vi har inte presenterat någonting. Så när folk ställs inför frågan om något de inte känner till eller vet vad det innebär är det väl rätt sunt, säger han.

Finns en partipolitisk skillnad

Det som går att utläsa av resultatet är att yngre svenskar ville se OS i Sverige. Bland 18-35-åringar är det 51 procent som vill kunna se olympiska tävlingar på hemmaplan 2030. Bland 65-84-åringar däremot är det 56 procent som vill att Sverige avstår från att arrangera spelen.

Det finns inga geografiska skillnader i synen på OS i Sverige, däremot finns det en partipolitisk skillnad bland väljarna.

– Bland SD-sympatisörer är det en klar majoritet som är emot ett svenskt OS. Bland både S- och M-sympatisörer är det ungefär lika många som är för som emot, säger Torbjörn Sjöström, vd Novus.

Förespråkar gemensamt arrangemang

Angelika Bengtsson (SD), idrottspolitisk talesperson, är inte särskilt förvånad över siffrorna.

– Nej, egentligen inte. Vi går in i en ekonomisk lågkonjunktur med inflation, vi har många som inte har råd att betala sina elräkningar, vi har dyra bränslepriser. Jag är ganska säker på att mina väljare vill prioritera det här framför ett OS-arrangemang, säger Bengtsson.

Det är inte så att SD-sympatisatörer är mindre idrottsintresserade?

– Nej, det har jag svårt att se, säger Bengtsson, som menar att SD som parti inte är emot OS i sig men menar att det bör arrangeras i hop med andra nordiska länder.

– Jag har förespråkat tidigare att vi gemensamt, med våra nordiska länder, arrangerar stora mästerskap, som exempelvis OS.

Så gick undersökningen till

Fråga: Tycker du att Sverige ska arrangera vinter-OS i Sverige 2030?

Ja: 37 procent

Nej: 48 procent

Vet ej: 16 procent

Frågan uppdelad per kön:

Kvinnor:

Ja: 37 procent

Nej: 53 procent

Vet ej: 10 procent

Män:

Ja: 36 procent

Nej: 42 procent

Vet ej: 23 procent

Frågan uppdelad per ålder:

18-34 år:

Ja: 51 procent

Nej: 35 procent

Vet ej: 14 procent

35-49 år:

Ja: 29 procent

Nej: 54 procent

Vet ej: 17 procent

50-64 år:

Ja: 34 procent

Nej: 48 procent

Vet ej: 19 procent

65-84 år:

Ja: 30 procent

Nej: 56 procent

Vet ej: 14 procent

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.