Elias Pettersson om viktsnacket: ”Dumma frågor får dumma svar”

Uppdaterad
Publicerad

Han har ända sedan han var liten fått höra att han är för smal, för liten, att han inte har några muskler. Det har fortsatt under årets säsong trots att han radat upp rekord efter rekord och nu börjar han tröttna på snacket.
– Jag får höra att jag ska gå upp 20 kilo. Men jag har fått höra att jag väger lätt hela livet, säger Elias Pettersson till SVT Sport.

Elias Pettersson är tidernas poängbästa svenska junior i SHL.

Bättre än Peter Forsberg, Kenta Nilsson och för all del även bröderna Henrik och Daniel Sedin vars arv han ska föra vidare i Vancouver – kanske redan till nästa säsong. Ändå finns det tvivel. Ändå får han ständigt svara på frågor om sin vikt.

– Det finns ju många spelare i NHL som väger lika mycket som jag, varför skulle inte jag klara av att spela där, säger Elias Pettersson till SVT Sport.

Upplever du det som någon slags vikthets?

– Ja, så är det ju men jag har fått höra det här hela livet. Det är ingen mobbning eller så. Jag bryr mig inte, jag använder det som en morot för att visa att de som tvivlar på mig har fel, säger Pettersson.

Media återkommer hela tiden till tvivlet runt hans fysik.

– Vissa reportrar är osköna, dumma frågor får dumma svar.

Plötsligt blev du en rikskändis. Hur hanterar du allt runtomkring dig som sker nu?

– Jag är den jag är. En ganska nervös kille mitt uppe i alltihopa.

Varför är du nervös?

– För att jag spelar med NHL-killar nu.

För att de är dina idoler?

– Nej, inte idoler men de är där jag vill vara.

Elias spår framtiden

När spelar du i NHL?

– Så snart som möjligt.

Har du det som krävs då?

– Det tror jag, säger han självsäkert.

Det är så här han är, ömsom blyg och nervös och ömsom självsäker, och obändig i sin övertygelse om sin kapacitet på isen. Efter SM–guldet med Växjö så var han så påpassad att till och med det populära programmet Breaking News hörde sig för om hans medverkan.

– Nej, det funkade inte för mig säger han kort, väl medveten om intresset.

I går fick jag själv svara på frågor om Elias Pettersson när Sportsnet Vancouver ringde mig för medverkan i deras show. Jag fick bland annat svara på frågor om hans fysik. Och lite rätt ger han belackarna ändå:

– Jag har insett själv att jag inte lyckats täcka pucken lika bra här som i SHL och det måste jag jobba på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer