Far och son Lundell. Foto: Niklas Günsberg

46-årig målvakt slog åldersrekord – spelade tillsammans med sonen

Uppdaterad
Publicerad

Finländaren Anton Lundell, 18, spås gå tidigt i förstarundan i NHL-draften i sommar.

I går fick han för första gången i sin unga karriär spela tillsammans med 28 år äldre pappa Jan – när denne blev inbytt i målet i slutet av matchen.

”Idag fick jag uppleva något som jag aldrig hade trott att skulle ske”, skriver 18-åringen på Instagram.

I går skrevs finländsk ishockeyhistoria när 46-årige Jan Lundell blev inbytt i slutminuterna för sitt Helsingfors IFK i den finländska högstaligan i hemmamatchen mot SaiPa.

Lundell, som är en klubbikon i HIFK, är numera målvaktstränare i laget. Han lade av för tio år sedan.

Men när målvakten Atte Engren insjuknade inför matchen fick 46-åringen agera andramålvakt bakom Frans Tuohimaa. När 1.06 återstod, vid ledning 4-1, valde tränaren att sätta in Lundell i kassen. Därmed blev han den äldsta ligaspelaren genom tiderna, ett rekord han tar av Timo Nummelin.

– Det var en otrolig känsla att komma in i slutet inför alla fans. De hade bidragit till en fin stämning under hela matchen så ett stort tack till dem, säger Jan Lundell till Yle.

”Minnesvärd dag”

Men kanske roligast av allt var att Lundell i och med sin comeback fick spela tillsammans med sin 28 år yngre son, 18-åriga supertalangen Anton Lundell. Sonen, som missade JVM med Finland på grund av skada, spås en lysande framtid och tros gå högt i förstarundan i NHL-draften i sommar. Enligt flera listor väntas han bli tingad i ungefär samma veva som Lucas Raymond och Alexander Holtz.

Anton Lundell, som gjorde en assist i matchen, var väldigt stolt efteråt.

”Minnesvärd dag! Idag fick jag uppleva något som jag aldrig hade trott att skulle ske”, skriver han på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.