Adam Reideborn berättar om sitt beslut att spela vidare i Ryssland. Foto: Andreas Hillergren/TT

Adam Reideborn: Därför åkte jag tillbaka till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Adam Reideborn fick ta emot mycket kritik för sitt val att återvända till Ryssland förra säsongen.

Nu berättar han för Aftonbladet varför han tog beslutet att spela vidare i CSKA Moskva, och hoten han har fått ta emot.

– Jag ville spela ishockey och visste inte vad som skulle hända om jag inte åkte tillbaka, säger han.

Den svenske målvakten Adam Reideborn, som var med i den svenska OS-truppen 2022, tillhörde CSKA Moskva när Ryssland invaderade Ukraina förra året.

Trots att kriget var i full gång valde han att återvända förra hösten, och spela vidare i det som historiskt sett har varit den ryska arméns lag.

Kriget i Ukraina

Hade varit dyrt att bryta kontraktet

Beslutet uppskattades inte av alla, och i en intervju med Aftonbladet berättar 31-åringen – som nu spelar i schweziska Bern – för första gången om varför han tog beslutet att inte bryta kontraktet.

– I mitt kontrakt stod det att jag skulle betala två tredjedelar av lönen sista året på kontraktet i böter om jag inte fullföljde. Det handlar om några miljoner som jag skulle ut med om jag inte återvände förra sommaren, säger han, och förklarar vidare:

– Jag visste inte exakt vilka konsekvenserna skulle bli. Jag valde att inte hamna utan lag eller bli utan transferkort om CSKA höll kvar det. Då beslöt jag mig för att åka tillbaka.

”Har hört ganska mycket”

Adam Reideborn har fått mycket kritik för sitt val, och han berättar att han har fått ta emot regelrätta hot.

– Jag har hört ganska mycket och fått hot: kom inte hem till Stockholm för då tar vi dig. Lite sånt. Men det har inte betytt något för mig och jag har inte tagit åt mig, säger han, och förklarar att han trots allt hoppas kunna återvända till svensk ishockey:

– Jag vill det, men kan inte svara på det (om han tror att han får jobb). Men är jag inte välkommen så får det vara så. Jag startade min karriär i Sverige och vill spela framför svenska fans. Men det är inte upp till mig.

– Min dröm är att spela i Djurgården igen och hjälpa dom. Det kanske inte blir så nu och jag har inte pratat med KG Stoppel på ett tag nu. Vi pratade en del förra sommaren. Men när jag valde att åka tillbaka till KHL så blev det inget mer prat med Djurgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet