Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Allt fler kvinnliga tränare inom hockeyn – men lång väg kvar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga tränare är en bristvara inom ishockeyn.

Förbundet ser ett väldigt stort behov av att öka antalet.

– Det här är något vi vill förändra för att vi tror att det kommer att ge oss en betydligt bättre ishockey, säger John Lind, utvecklingsansvarig på ishockeyförbundet, till SVT Sport.

I samband med U18-VM i Östersund samlade ishockeyförbundet kvinnliga tränare på junior- och seniornivå för en konferens.

Enligt förbundets utvecklingsansvarige John Lind anordnades utbildningen för att hjälpa och stärka befintliga tränare. Han menar att deras fokus på nyrekrytering är lika viktig.

– Vi har haft ungefär 2,5-3 procent kvinnliga tränare, vilket är väldigt lågt.

Det senaste året har dock antalet ökat drastiskt, enligt Lind från 123 kvinnliga tränare till runt 200.

”Blev uppfångad av förbundet”

Tidigare landslagsmålvakten Valentina Lizana var med på konferensen i Östersund och blev själv tränare efter att förbundet hört av sig.

– Jag blev uppfångad av förbundet. Det var kanske inte något jag hade tänkt på när jag spelade hockey. Det var något som växte fram i mig, säger hon.

Både Valentina Lizana och John Lind menar att den manliga normen inom ishockeyn gör det naturligt för männen att bli tränare, medan det sett annorlunda ut för kvinnor.

– Jag tycker kanske inte alla fångas upp som slutar spelar och kanske vill in på den banan. Det blir ett ganska naturligt steg att ta, säger Lizana.

”Herrhockeyn kommer tjäna mycket”

Förbundets John Lind:

– Det kanske inte har getts utrymme för kvinnliga tränare. Det är något vi vill förändra för att vi tror att det kommer att ge oss en betydligt bättre ishockey. Då pratar jag om ishockey som helhet och inte bara damhockey. Herrhockeyn kommer att tjäna otroligt mycket om vi får in fler kompetenta människor i ishockeyn. Det är en helhetsbild som vi vill förbättra där.

Hur stort ansvar har förbundet?

– Förbundet har det största ansvaret. Vi måste gå i bräschen och visa att vi gör den här typen av insatser. Då blir det lättare sen för föreningarna att haka på det arbetet.

KLIPP: Irritation efter utvisningarna: ”De slänger sig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Leksands Tuva Kandells irritation efter tripping-utvisningar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.