Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Loobs känga till Anders Larsson: ”Han är för försiktig”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska ishockeyförbundet och dess ordförande Anders Larsson har fått kritik för att varit passiva i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Rättmätig sådan, enligt SVT Sports expert Håkan Loob.

– Jag tycker han är för försiktig, säger han i ”Hockeykväll.”

I måndags gick det internationella ishockeyförbundet (IIHF) ut med att Ryssland och Belarus stängs av från internationell ishockey. Att det svenska förbundet inte föregick det beslutet har fått kritik.

Bland annat skrevs en krönika i Expressen där man krävde Larssons avgång. Kritiken har även nått ordföranden själv.

– Det är klart när man sitter här en vecka efter att det fruktansvärda kriget startade så vet jag att det finns en del kritik mot att jag och ishockeyförbundet hade kunnat vara mer aktiva i den mediala debatten. Däremot behöver det sägas att vi har varit otroligt aktiva i den interna debatten för att skapa förutsättningar för bra, samlade och tydliga beslut internationellt, säger han och fortsätter:

– Det där är en balansgång. Om man ska påverka internationellt vid förhandlingsborden är det inte alltid förenligt med en rad mediala utspel.

Varför sade du inte din egen åsikt utåt innan IIHF-mötet var klart?

– Jag har varit väldigt tydlig internt med vad jag och Sverige tycker. Vi är en stor nation ishockeymässigt och många lyssnar på oss. Men om man spelar ut många argument inför gemensamma förhandlingar så kan det störa processen.

– Det här får vi utvärdera noggrant efteråt, men det råder inga tvivel om att många har varit frågande kring varför svensk ishockey och inte minst jag själv inte har varit tydligare i den externa debatten.

SVT Sports expert Håkan Loob tycker att Larsson, som även sitter i det internationella förbundets styrelse, borde ha tagit för sig mer i situationen.

– Jag tycker att han är för försiktig. Vi är en stor ishockeynation och har inte haft någon i det internationella förbundets styrelse på ett bra tag. Jag tycker att man kan vara starkare när man sitter på den posten som Anders gör. Det här var ett tillfälle att visa pondus och kraft, säger experten och fortsätter:

– Ibland måste man ta steget och våga lite mer än att vänta på konsensus. Det här är en så allvarlig sak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.