• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, delar ut SM-bucklan efter final tre mellan Luleå och Linköping. Foto: Bildbyrån

Antalet importer i SDHL ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Det är för många importer i SDHL.
Det tycker hockeyförbundets ordförande Anders Larsson som inte utesluter en begränsning.
– En arbetsgrupp med experter kommer att titta närmare på frågan och en begränsning av antalet utländska spelare är därför för tidig att utesluta, säger han till SVT Sport.

SVT Sports kartläggning #proffsliv visar att det inte finns några svenska damspelare som livnär sig på ishockey utomlands.

Desto fler utländska spelare har hamnat i Sverige – men Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är kritisk till det stora antalet importer.

I dag har vi nästan fyra hela lag, av tio, med utländska spelare i SDHL. Jag tycker att det är bra att vi har duktiga utländska spelare i vår liga, men det här är för många”, skrev han i en krönika på förbundets hemsida förra veckan.

– Det blev en debatt efter mina reflektioner, men tittar man till exempel på OS så räckte inte Sverige till att tävla om medaljerna. Det är lätt att rikta blickarna mot en person, exempelvis förbundskaptenen, men i min värld väcker det en rad frågor som hur vi ska jobba med att det är för många utländska spelare i vår inhemska liga, säger Anders Larsson till SVT Sport.

”Europas bästa liga”

Han fortsätter:

– Vi har Europas bästa liga, men över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling. För att hantera det måste vi bli ännu bättre på att utveckla egna spelare, och kanske införa någon slags begränsning. En arbetsgrupp ska titta närmare på det, säger han.

Larsson betonar också att det skett mycket positivt sedan damtemautredningen 2010, en åtgärdsplan med syfte att utveckla svensk dam- och flickhockey.

Antalet tjejer som provar på och börjar spela ishockey har ökat kraftigt och allt fler av elitklubbarna på herrsidan satsar på damhockey.

– När vi pratar om att titta på antalet utländska spelare handlar det inte om att sänka kvalitén på ligan, snarare att höja den genom att själva utbilda duktiga spelare.

Reglerna beslutas i maj

Kan det bli fråga om en begränsning?

– Det viktiga i diskussionen är inte en eventuell begränsning utan att vi i Sverige måste bli ännu bättre på att utveckla spelare. Man kan inte forcera fram såna beslut utan det kommer vår arbetsgrupp att diskutera, säger Anders Larsson.

Arbetsgruppen i fråga består bland annat av representanter från hockeyförbundet, Damkronorna samt SDHL-klubbarna. Tävlingsbestämmelserna inför nästa säsong beslutas formellt i början på maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer