Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hjälten Anttila: ”Otroligt”

Finlands hjälte Anttila: ”Känns otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

En hjälte med VM-bucklan mötte SVT:s reporter efteråt och hade svårt att beskriva hur detta hockeymirakel kunde gå till.
– Känns otroligt, det här var något vi började bygga för åtta veckor sedan. Jag vet inte hur många som trodde på oss men en liten grupp i omklädningsrummet gjorde det, säger Marko Anttila till SVT Sport.

– Det var inte lätt men här är den, säger Anttila och nickar åt bucklan han håller i famnen.

– Jag har en dotter och jag hoppas att hon tittade hemma i Finland även om det är sent där hemma, sa en lycklig matchhjälte.

När spelarna tog emot bucklan och guldmedaljerna kunde de se finska fans gråta på läktarna.

– Givetvis vill man som hockeyspelare bjuda på ögonblick som de här. Jag hoppas att de har kul hemma i Finland ikväll, säger den 203 cm långe forwarden, som gjorde två mål i finalen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anttila chockar Kanada med 2-1

Lankinen: ”Inte sjunkit in än”

Men målen hade inte hjälpt mycket om det inte vore för den andra stora finska hjälten i VM-finalen. Kevin Lankinen var omutlig i det finska målet.

– Det har inte sjunkit in riktigt ännu men att få stå här med den här tröjan med en guldmedalj runt halsen, det är ganska otroligt, säger Lankinen till SVT Sport.

– Det är ganska otroligt faktiskt, det var inte många utanför vårt lag som trodde på oss men vi har haft en bra känsla genom hela turneringen och vi har väldigt roligt tillsammans. Och att vinna något så här stort med det här laget är helt galet, säger målvakten.

– Vi har en väldigt bra grupp av killar, alla kommer så bra överens och vet vilken roll de ska spela. Alla visar hänsyn, ingen är bättre än någon annan och att vi spelar för laget, det är stort.

Hyllas av Kanada

Finland vann inte bara guldet utan även motståndarnas respekt.

– De gjorde en grym match. De höll sig till sin ”gameplan”, ett väldigt bra lag som spelade väldigt bra ihop. Man kunde verkligen se att de spelat mycket tillsammans. De förtjänade verkligen detta, sa en imponerad förlorare Darnell Nurse i det kanadensiska laget till SVT Sport.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Highligts VM-finalen: Kanada-Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer