VM för damer utökas med två lag från 2019. Foto: Foto: Bildbyrån

Åtta lag blir tio i damernas VM

Åtta lag i VM blir tio i framtiden. Damernas ishockey-VM utökas från och med VM i Finland 2019. – Det känns som damhockeyn är mogen för det här, flera nationer har satt damhockeyn på agendan, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, till Radiosporten.

Beslutet togs på en kongress i Köln idag där samtliga medlemsnationer ställde sig positiva till IIHF:s, det internationella ishockeyförbundet, förslag till förändring.

Den svenska landslagsspelaren Pernilla Winberg, med elva VM på meritlistan, är positiv till förändringen.

– Det betyder väldigt mycket. Ju större det blir och ju fler lag som är involverade desto bättre kommer det bli i framtiden, säger Winberg till Radiosporten och fortsätter:

–  Flera kanske tränar hårdare för att ta sig till VM och det kommer bara att ge positiva signaler till de andra lagen. Och är fler länder involverade kommer intresset att växa ännu mer.

Den svenske förbundsordföranden håller med:

– Det är viktigt för damhockeyns utveckling.

Förändringen innebär att Tjeckien som slutade sist i årets VM blir kvar i A-gruppen. Japan som rankas som nia flyttas upp. Vilket det tionde och sista laget blir avgörs under kommande hockeysäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer