Henrik Zetterberg var matchens huvudperson när Detroit vann mot topplaget Washington. Foto: TT.

Backlund: ”Otroligt trist om han tvingas lägga av”

Uppdaterad
Publicerad

Calgary Flames Mikael Backlund är en av flera kollegor som hoppas att de inte har sett det sista av Henrik Zetterberg på isen.

–Otroligt trist om han tvingas lägga av. Det är en stor svensk spelare och ledare, säger Backlund till SVT Sport.

Backlund har bara positiva saker att säga om ”Zäta”, både som människa och spelare.

– En förebild som alltid varit välkomnande och reko. En klassisk svensk både spelar-och personlighetstyp. Jordnära människa, säger Backlund.

I våras var han kapten för det Tre Kronor som vann VM-guld. Till vardags spelar han i Calgary och NHL och känner Henrik Zetterberg väl. De har spelat i Tre Kronor tillsammans och 2016 var det Backlund som ersatte en skadad Zetterberg i World Cup-laget.

– En av de största spelarna svensk hockey fått fram. Han är som en kapten ska vara. Inkluderande och försöker se alla, menar Backlund.

Även lagkamraten Niklas Kronwall i Detroit har uttryckt sin oro över Zetterbergs situation.

– Alla vet att han haft strul med ryggen, ändå har han spelat alla sina matcher de senaste åren. Det visar vilken krigare han är. Ryggen är långt ifrån 100 procent. Det är klart att man lider med honom. Sen är det lite egoistiskt också. Vi lider som lag för att han betyder så otroligt mycket för klubben. Han är otroligt viktig i omklädningsrummet. För unga killar som kommer in visar han hur man sköter sig som ett fullblodsproffs, säger Kronwall till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.