Foto: TT

Belarus höjer tonläget efter flaggbråk i VM

Uppdaterad
Publicerad

I Riga, där ishockey-VM spelas just nu, togs den belarusiska flaggan ner och ersattes med oppositionens flagga, som protest efter den uppmärksammade flygkapningen nyligen.

Nu meddelar Belarus att man startat ett brottmål mot Lettlands utrikesminister Edgards Rinkevics och Rigas borgmästare Martins Stakis.

Efter att den belarusiska flaggan bytts ut bland de VM-deltagande ländernas flaggor på några håll i Riga, protesterade Internationella ishockeyförbundet IIHF. Man menade att enligt förbundets stadgar var man opolitisk, och IIHF bad att få förbundsflaggan halad. Inne i ishallarna finns de belarusiska flaggorna kvar.

Det var efter att ett flygplan på väg till Litauen tvingats ner i Belarus, så att den belarusiska regimkritikern Roman Pratasevitj kunde gripas, som ledande politiker i Lettland agerade.

Belarus var från början medarrangör av ishockey-VM, men efter starka internationella påtryckningar mot IIHF flyttades hela VM till Riga.

KLIPP: Därför halades Belarus flagga i VM-staden (25 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.