Boqvist avgjorde i Gavlerinken

Uppdaterad
Publicerad

NHL-scouterna trängdes i Gavlerinken för att spana in Frölundas backtalang Rasmus Dahlin. Men det var Brynäs 19-åring Jesper Boqvist som stod i centrum när Brynäs genom 4–1 mot Frölunda förlängde sin fina hemmasvit till åtta raka segrar.

Även Jesper Boqvist har NHL-ögonen på sig.

– Det känns som att Jesper har växt till sig och har tagit steget i år. Han har redan redskapen för att spela i NHL. Allt är upp till honom, jag gillar vad jag ser, säger Torontos NHL-scout Thommie Bergman.

Nu är ju Boqvist redan draftad av New Jersey Devils men kanske var Brynäs lagledning inne på samma tankar om 19-åringens kapacitet som den gamle storspelaren Bergman.

Detta då man inför matchen valde att flytta Drew Miller med 571 NHL-matcher och en Stanley Cup-titel på meritlistan till tredjekedjan och i stället satsa på Boqvist i förstalinan mellan Kevin Clark och Jesper Jensen.

Bröt handen

19-åringen bröt handen i somras men lyckades ändå komma tillbaka och spela fyra SHL-matcher i december för att sedan ta en plats i JVM-laget.

I Brynäs 4–1-seger mot Frölunda gjorde Boqvist sin blott sjätte SHL-match den här säsongen men visade med ett mål och en assist att lagledningen valt rätt och att han själv använt sin rehab till att bli ännu bättre.

Boqvist var visserligen inte på isen när Kevin Clark skickade in pucken via Frölundabacken John Nyberg efter 8.23 av första perioden i powerplay, men det var forwardstalangen som 42 sekunder senare gjorde 2–0 och därmed sitt andra mål för säsongen.

Och när Brynäs hämtat sig från en tung Frölundapress under första halvan av mittenakten, var det Jesper Boqvist som satte Gävlelaget i förarsätet igen med en nätt passning perfekt fram till Jesper Jensen som mötte med direktskott, 3–1.

– Jag ropade på Jesper och han hörde mig direkt. Det var en bra pass, han bidrar med mycket energi, bra skridskoåkning, sade Jensen till C More i pausintervjun.

”Har alla redskap”

Drew Miller tog för övrigt petningen på rätt sätt och avslutade matchen med att kruta in 4–1.

Frölundas superbacktalang Rasmus Dahlin då?

Han fick 19.34 i istid och gjorde en bra match även om de mest magiska dragningarna uteblev.

Men Torontoscouten Bergman gillade vad han såg ändå, även där:

-Alla puckar går rätt, Rasmus har alla redskap och gör allt rätt. Han spelar i NHL nästa år. Frågan är bara var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.