Borgqvist om tiden i landslaget: ”För mycket tid för ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år i Damkronorna valde Anna Borgqvist i våras att sluta i landslaget. Hon anser att de inte längre är värt uppoffringarna och hon ställer sig kritisk till hur spelarna behandlas.

– Det tar för mycket tid för ingenting, säger Borgqvist till SVT Sport.

Trots att hon bara är 26 år gammal har hon hunnit med att representera Sverige i fem VM-turneringar och två OS. Men efter förra säsongen ansåg hon att det fick vara nog. Situationen för att representera Sverige på damsidan i hockey blir inte hållbar för Borgqvist.

– Det är så himla mycket krav hela tiden och det blir en för jobbig vardag och ständig press, så då väljer jag att kliva av det.

Damkronorna

”Det gör ont i mig”

Efter att Sverige slutat näst sist i OS i vintras valde SOK att dra in stödet för Damkronorna. Och för många av spelarna blir landslagsuppdragen ett ekonomiskt bakslag.

– Det gör ont i mig. Även om jag har haft SOK-stöd, så vet jag att vissa spelare går minus på att åka på VM och OS, säger Borgqvist och fortsätter:

– Jag tycker att SOK, förbundet och SDHL måste jobba tillsammans för att göra det bättre för oss spelare.

Förbundskapten Ylva Martinsen håller med Anna Borgqvist om att det är olyckligt att spelare går back ekonomiskt, men att det just nu inte finns någon lösning.

– Jag vet att man jobbar på det, hoppas att det snart kommer att lösa sig men i dag finns det ingen lösning på det, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet