• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så minns vi Börje Salming. Foto: Bildbyrån

Börje Salming har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salming har gått bort, 71 år gammal.

Hockeylegendaren har avlidit efter att ha drabbats av sjukdomen ALS, det meddelade Toronto Maple Leafs på Twitter på torsdagskvällen.

”Vi skickar våra djupaste kondoleanser till hans familj”, säger klubbens president Brendan Shanahan i ett uttalande.

I augusti gick Börje Salming ut med att han hade drabbats av nervsjukdomen ALS. Sedan dess har Salmings tillstånd kraftigt försämrats där han för en tid sedan tappade förmågan att tala.

Trots detta har Börje Salming rest för att ta emot hyllningar. Tidigare i november hyllades han två gånger om i Toronto av sin forna klubb Maple Leafs. Nu var det klubben som meddelade att Börje Salming gått bort.

Börje Salming är död – SVT sände direkt

”Toronto Maple Leafs sörjer bortgången av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med en obrytbar anda och en obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina bidrag i samhället”, säger Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i ett uttalande på Twitter.

”Börje anslöt till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för evigt vara en del av vår hockeyfamilj. Vi skickar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, hans barn Theresa, Anders, Rasmus, Bianca, samt bror Stig”.

Hur minns du Börje Salming?

Joakim Persson • Spelade mot Börje när han var i AIK.
Och jag spelade i Östervåla❤️ Kommer aldrig att glömma det😢 Joakim Persson

Eva Hultmark • Vila i frid, Börje.

"Pippi" • Vila i frid... Börje du var bäst oså trevlig
När du var hemma i Kiruna märktes det.
Folksamlingar lite här o där. Du tog dig tid pratade o skrev autografer.
Mina tankar går till din familj.

Lili Flodman • Träffade Börje på Åhus beachhandbollsfestival. Som den jag är gick jag fram och presenterade mig, bad om en autograf och småpratade. Autografen som dessvärre är borttvättad fick han skriva på min axel.
En fantastiskt trevlig, glad och skojfrisk kille.
Känner sorg med familjen men Börje kommer alltid att finnas i mitt idrottsintresse. En fantastisk idrottsman. ❤️❤️‍🩹❤️

Pirjo Seppänen • Börja Salming var en oerhörd duktig ischokey spelare och fin person. Jag blev väldigt ledsen för hans bortgång och tänker hans närmaste i denna sorg.
Sverige ska vara stolta över honom❤️

Mackan • Hockey legenden Börje, vila i frid!

Johnny "REIN" Reinholdsson • 🤝🏽 Tack för all spänning du gav oss Börje Salming. Du lärde mig om ishockey och bara att njuta av din framfart både för " 3 KRONOR " och ge allt för din klubb "Over there " och ge kärlek till din hembygd, är något vi alla kommer att sakna.
Vila i frid nu "NUMBER 1 BORJE SALMING " KING OF THE ICE ".. 🙏🏼🥇🙏🏼

Leif Flodman • Läste Tommy Sandlins bok!!! Börje var ny i Brynäs o när de hade tränat klart och Börje skulle duscha!! Hörde han Tigern Johansson säga!!! Tror du att du tränat klart??? Börje! Vad ska man göra med??? Tigern:: Vi cyklar en sträcka på 7 mil!!
Börje ok!! Cyklade alla mil utan att ifrågasätta!! Detta var Brynäs inkilning!!! Detta är person som ger allt utan att ifrågasätta!!!!! Vinnare!!!👍💪

Hans, Ola, Pontus och Peter från Kjula • Hobbyrummet var inrett med hockeymål och knatte klubbor och mjuk puck under 1970-talet när vi lekte hockey. Börje Salmings slagskott var modellen för oss grabbar i 10 årsåldern som alla härmade honom . Samma sak med Ralf Edströms volleyskott mot Västtyskland. Det var stilpoäng som räknades. snyggast mål vinner!
RIP. Börje Salming

Agnetah • Vila i frid, Börje!❤️ Mina varmaste tankar till din familj.❤️❤️❤️❤️❤️

Det här är ALS

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige idag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.