Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en ny SVT-dokumentär berättar nyligen avlidne Börje Salming om hur hans samiska rötter gav honom hårdheten på isen. Foto: SVT

Salming om sin samiska bakgrund: Hårdheten kommer därifrån

Uppdaterad
Publicerad

Den nu avlidne hockeylegendaren Börje Salming menar att hans samiska ursprung varit en av anledningarna till hans framgång.

– Att jag har klarat av så mycket mer beror på den här bakgrunden – att jag är same, säger Börje Salming i dokumentären Salming – Samerna från Salmi.

Börje Salming är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna. Efter att bland annat ha spelat 16 säsonger i det kanadensiska NHL-laget Toronto Maple Leafs och varit den förste svensk att bli inröstad i Hockey Hall of Hame, har han gjort sig ett stort namn även internationellt.  

Hockeykarriären började i hemstaden Kiruna, och redan som liten fick han lära sig att hjälpa till på släktgården i byn Salmi, Čoalbmi. Det berättar han i en intervju gjord 2020 som nu publiceras i dokumentären Salming – samerna från Salmi. 

– Här fick man lära sig att man måste jobba, man måste hjälpa till, säger han i dokumentären. 

– Att det har gått så bra i Kanada tror jag kommer härifrån, den karga stilen. 

Se Salming – samerna från Salmi den 9/3 klockan 19 i SVT2 eller när du vill på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.