Foto: Bildbyrån/SVT

Brynäs-backen Marcus Ersson om ögonskadan: ”Väldigt tuff tid”

Uppdaterad
Publicerad

För en knapp månad sedan fick Marcus Ersson en skridsko i ögat.

Därefter har det varit i princip tyst.

Nu berättar han för SVT Sport att synen för tillfället är nästan helt borta på ena ögat.

– Det känns så klart för jävligt, säger han.

Det var när Brynäs mötte Djurgården den 1 februari som olyckan var framme.

22-åringen höll fram klubban för att stoppa Jacob Josefssons väg mot Brynäsmålet. Josefssons skridskor flög då rätt upp i ansiktet på Ersson. Brynäsbacken blev liggande på isen i en allt större blodpöl och fördes sedan till sjukhus för vård.

Gjort två operationer

Dagen efter meddelade Brynäs att Ersson skulle opereras för en ögonskada, och ytterligare fyra dagar senare tackade han via Brynäs för stödet.

Därefter har det varit tyst. Fram tills nu, då Ersson för SVT Sport berättar vad det är som har hänt.

– Jag har gjort två operationer, och det kommer att bli fler.

Vad är det för operationer du har gjort?

– De två första var mest för att laga allt, alla skador som har uppstått. Sen blir det väl mer för att få tillbaka synen vid operationerna som kommer.

Hur mycket ser du nu?

– Just nu ser jag inte mycket. Men det är inte så konstigt, för det är fortfarande under behandling.

– Min näthinna är inte där den riktigt ska riktigt, och det är komplicerat. Sen är det ganska mycket muskler i ögat, så det är väldigt komplicerat. Så det är svårt att svara på exakt vilka skador jag har, det vet jag inte själv – mer än att det är allvarligt.

Jobbig tid

Det är på det vänstra ögat som skadorna uppstod. Det högra ögat klarade sig lyckligtvis undan från att träffas av skridskon, så där ser Ersson fortfarande 100-procentigt.

Ersson medger att de senaste veckorna har varit väldigt jobbiga.

– Det är så klart för jävligt... Det är ganska svårt att beskriva hur det känns. Det har varit en väldigt tuff tid. Jag vet inte riktigt vad mer jag kan säga.

Hur rädd blev du när det hände?

– När det hände så blir det först så mycket adrenalin och chock, så då känner man inte så mycket. Då är det mer chocktillstånd. Men smärtan kom när jag låg i ambulansen.

”Har bra läkkött”

Han är på sjukhus i Uppsala de flesta dagarna i veckan och får behandling, men vet fortfarande inte hur allt kommer att sluta.

– Läkarna säger att jag ska vänta och se. Allt med ögat är så komplicerat, mycket hänger på hur det läker. Men jag är ju ung och har bra läkkött, så det är något som talar för mig. De kan inte säga så mycket mer ännu, berättar han.

”Ska tillbaka”

Hockeykarriären är han fast besluten att återuppta.

– Jag ska tillbaka. Det finns inget annat, säger han.

Om du blickar ett år fram i tiden, var ser du dig själv då?

– Jag ser mig själv tillbaka på hockeybanan och kör på för fulla muggar.

Hela reportaget med Marcus Ersson ser du här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.