Se Brynäs drömstart – med tre mål på åtta minuter Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Brynäs chockstart säkrade första ronden mot Djurgården

Brynäs vann den första hockeyallsvenska finalen mot Djurgården med 6-2 och tog hem den första ronden i bäst av sju matcher. Redan efter sju minuter var det avgjort efter att Brynäs gjort 3-0.

– Vi hade inte förväntat oss en sådan start men publiken gav oss energi och det var så kul att spela. Vi var spelsugna och skönt att vi kunde få utdelning direkt, säger Greg Scott, som gjorde två mål och passade till ett, till SVT Sport.

Redan efter 43 sekunder tog Brynäs ledningen. I det första bytet stod Greg Scott vid offensiv blå linje och smekte fram pucken till Tyler Kelleher som med fart tog sig in i zonen och hittade en lucka vid Dif-målvakten Viktor Andréns närmsta stolpe för 1-0. Publiken sjöng ännu på ramsorna för att peppa laget inför matchen.

Det hade inte ens gått fem minuter när skyttekungen Jack Kopacka drog iväg ett handledsskott som skymde Andrén inte hann uppfatta och det stod 2-0 på resultattavlan.

Djurgården tog timeout och pratade om att visa stolthet. Utan effekt. 2,5 minuter senare ökade Brynäs på till 3-0 i powerplay. Laget kom med fart och Greg Scott lyfte upp pucken högt.

Djurgårdens målvakt utbytt efter sju minuter

Viktor Andrén byttes ut till förmån för Hugo Hävelid som fick göra sina första minuter i slutspelet. Brynäs sköljde över Djurgården och hade 14-0 i skott efter 16 minuter innan stockholmslaget började äta sig in i matchen och fick med sig reduceringen 3-1 med elva sekunder kvar av första perioden.

Djurgården lyckades inte få till någon reducering utan Brynäs kunde komfortabelt dra ifrån. I slutminuterna gjorde Kelleher 6-2 i tom kasse och fullbordade cirkeln med ett hattrick.

– Det är bara första matchen och en seger men det var skönt att ta den första vinsten, säger Greg Scott.

– Det blev en tuff start och det var skillnaden. Jag tycker inte att vi får riktig träff på dem i vår forecheck, säger Djurgårdens Marcus Krüger.

Det lag som vinner den hockeyallsvenskan finalen kommer att spela i SHL nästa säsong.

Brynäs-Djurgården 6-2 (3–1, 2–0, 1–1), hockeyallsv final 1:7:

Första perioden: 1–0 (0.43) Tyler Kelleher (Greg Scott, Jordie Benn), 2–0 (4.38) Jack Kopacka (Kasper Larsen, Linus Ölund), 3–0 (7.08) Greg Scott (Anton Rödin, Miks Indrasis), 3–1 (19.49) Alexander Ytterell (Linus Klasen, Olle Liss).

Andra perioden: 4–1 (8.56) Greg Scott (Miks Indrasis, Johannes Kinnvall), 5–1 (16.49) Tyler Kelleher (Jack Kopacka, Tyler Vesel).

Tredje perioden: 5–2 (8.23) Anton Gradin (Albin Grewe), 6–2 (17.35) Tyler Kelleher.

Skott: 31–31 (15–8, 6–13, 10–10).

Utvisningar, Brynäs: 2x2. Djurgården: 4x2.

Domare: Mattias Enroth och David Laksola.

Publik: 7 836.