Lina Bäcklin. Arkivbild.

Brynäs Lina Bäcklin slutar med hockeyn – 24 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

OS-meriterade Lina Bäcklin, 24, skulle i vinter göra sin tionde raka säsong i Brynäs.
Men nu sätter den tuffa ekonomiska situationen stopp – hon har gjort sitt på isen.
– Till slut kommer man till en punkt där det inte längre funkar. Det är definitivt, jag kommer inte spela hockey igen, säger hon till SVT Sport.

Lina Bäcklin är en välmeriterad 24-åring. På meritlistan finns 64 A-landskamper, sex OS-matcher och 269 SDHL-framträdanen.

Men nu är det över.

– Det handlar mycket om ekonomi i damhockey så det var mycket den biten. Jag jobbar som personlig assistent och det fungerar inte med hockeyn. Jag har lyckats skapa mig en bättre vardag än jag hade i Brynäs, säger Lina Bäcklin till SVT Sport.

När började du fundera i de här banorna?

– Jag funderade den del under förra säsongen och när jag väl behövde ta ett beslut var jag säker. Jag känner att man ger mycket mer än man får i utbyte, så jag meddelade Brynäs i augusti.

Pojkvännen en ekonomisk trygghet

Hur har du fått ihop livspusslet tidigare?

– Tidigare har jag kombinerat hockeyn med att plugga och jobba lite men haft pojkvännen som varit tryggheten i det ekonomiska. Utan honom hade jag inte spelat hockey lika länge som jag gjorde. Man har haft lite timanställningar och hoppat mellan olika jobb. Nu har jag fixat så att jag kan etablera mig på en arbetsplats och det vill jag inte byta bort mot hockeyn.

Bäcklin skrev trots det på ett ettårskontrakt i maj.

– Jag var tveksam redan då. En av anledningarna varför jag skrev på var för att locka andra spelare till att komma till Brynäs. Man vill ju helst inte komma till ett lag där det på pappret knappt finns spelare.

De senaste matcherna har Brynäs bara fått ihop tolv spelare.

– Det är inte kul att vara bara två femmor, varken på träning eller match. Jag hoppas de lyckas hämta in fler.

Brynäs fick massiv kritik under fjolåret, hur fungerar damverksamheten tycker du?

– Själva tänket har blivit bättre, så det går åt rätt håll i alla fall.

”Väldigt negativt att spelare lägger av i den här åldern”

Flera spelare på landslagsnivå lägger av eller tackar nej till Damkronorna, vad sänder det för signaler till yngre tjejer tänker du?

– Det är väl inte jättebra signaler. När jag själv var yngre var det viktigt att ha äldre spelare att se upp till, så jag tror unga tjejer tycker det är väldigt negativt att spelare lägger av i den här åldern.

Har du hunnit saknar hockeylivet på något sätt än?

– Själva hockeyn saknar man ju, men att vara borta så mycket och få dåligt samvete över att tacka nej till jobb saknar man inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer