18-åriga Adam Ginning satte Linköpings första mål i matchen och sitt första mål i SHL. Foto: TT.

Linköpings 18-åring visade vägen

Uppdaterad
Publicerad

Linköping bröt sin förlusttrend i den nästsista omgången av SHL. Laget vann borta mot Brynäs med 5-1 och har därmed vunnit alla möten lagen emellan denna säsong.

– Viktigt att få fira och släppa loss lite sköna känslor, säger Linköpingstränaren Dan Tangnes.

Linköping, som förlorat åtta matcher på tio försök, tog ledningen på bortais. Den unga backen Adam Ginning bjöd på show när han elegant åkte från eget mål fram till Brynäskassen och satte pucken mellan benen på David Rautio. 18-åringens första mål i SHL.

Brynäs tryckte bokstavligen in kvitteringen kort därefter, men målet blev bortdömt då målramen flyttades.

Istället för en kvittering chocköppnade Linköping i andra peroden. Efter bara 42 sekunder satte Derek Roy 2-0 efter en vacker framspelning av Daniel Olsson-Trkulja.

Olimbbröderna satte rycket

Det var Linköping för hela slanten efter 2-0-målet och i numerärt överläge fick bröderna Mathis och Ken André Olimb till en fint samarbete där den yngre brodern Ken André serverade storebror Mathis som hittade luckan intill David Rautios främre stolpe.

Brynäs kunde aldrig riktigt hota och det blev tillslut 5-1 i matchen, där Ken André Olimb satte Linköpings femte mål.

Brynäs har därmed förlorat alla matcher mot Linköping den här säsongen och kommer att hamna på en tiondeplats i tabellen.

För Linköping lever chansen om hemmaplansfördel i åttondelen.

– Jag tycker inte att vi fick någon oförtjänt utdelning idag. Vi skapar våra chanser och gör mål på dem lägena vi skapar. Klart att vi vill ha hemmafördel och sluta så högt upp som möjligt, men det viktigaste är att få vinna, fira och släppa loss lite sköna känslor, säger Linköpingstränaren Dan Tangnes i C More efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.