Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommande kvartsfinal i ishockey-VM kan bli förbundskapten Johan Garpenlövs sista för Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Carl Klingberg: ”Vi ska kämpa för Garpenlöv”

Uppdaterad
Publicerad

Avgående förbundskaptenen Johan Garpenlöv har fått utstå hård kritik under sin tid i Tre Kronor.

Nu kan nästa match vara hans sista – när Sverige går in i VM-slutspelet.

– Vi ska kämpa för honom, säger Tre Kronors Carl Klingberg till SVT.

Johan Garpenlöv ersatte Rikard Grönborg som förbundskapten inför säsongen 2019-2020.

Men medaljerna och framgångarna har uteblivit för Garpenlöv. VM 2020 blev inställt på grund av coronapandemin, VM 2021 slutade med fiasko och på OS i Peking slutade med en snöplig fjärdeplats. Men den svenske förbundskaptenen hyllas av Tre Kronors Carl Klingberg.

Ishockey-VM

– Det har varit mycket kring allt. En del gånger när det går bra får han lite ros, men det har varit mycket ris också. Jag tycker mycket av det har varit obefogat för han är en riktigt bra coach. Han är en bra personkännare som får med sig alla, säger forwarden till SVT.

”Ska kämpa för honom”

Det är sedan tidigare klart att Sam Hallam kommer att ta över som tränare för Tre Kronor efter VM. Det innebär därför att Sveriges kommande kvartsfinal blir Garpenlövs sista om det skulle bli förlust.

– Det hade varit fint att avsluta på topp med medalj. Det är klart man vill det för sig själv, men man vill kämpa för honom också. Vi ska kämpa för varandra men framförallt för honom, säger Klingberg.

Vad betyder han för dig?

– Han betyder jättemycket. Så länge jag har varit med har han varit assisterande eller headcoach. Han ger mycket energi och förhoppningsvis ger man lite tillbaka också. Han är en riktigt bra människa och coach.

”Vi är här för guld”

Vilka Tre Kronor får möta i kvartsfinalen blir klart efter kvällens avslutande matcher.

– Vi är inte här för att delta, vi är här för att vinna guld. Det är inget snack om den saken. Att låta honom avsluta karriären i Tre Kronor med guld här hade varit guld, bokstavligt talat.

KLIPP: William Nylander segerskytt mot Lettland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet