Rögle vann första matchen i kvartsfinalen mot Tappara. Foto: Bildbyrån

Fördel Rögle efter två snabba mål

Rögle har ena skridskon i CHL-semifinal.

Det blev seger i Ängelholm mot finska Tappara (3–2) – där två tidiga mål la grunden för vinsten.

Rögle rivstartade den första av totalt två kvartsfinaler mot Tappara – en finalrepris från ifjol.

Redan efter 2.27 petade Oskar Pettersson in ledningspucken från nära håll. Och drygt fem minuter senare svepte Linus Sandin in 2–0 på ett friläge i numerärt underläge.

– Rögle fick en extra utdelning, det kanske är lite oförtjänt, sa SVT Sports expert Nils Ekman.

Ängelholmslaget, som lyft sig från bottenplatserna i SHL:s senaste tiden, satte trean via Oskar Stål Lyrenäs, såg de grönklädda ut att gå mot en relativt trygg seger.

Kom nästan ikapp

Men finska ligamästaren Tappara kom tillbaka med två mål i tredje perioden. Niko Ojamäki, som spelade i Linköping för ett par säsonger sedan, reducerade till 3–1. Och några minuter senare slog Valtteri Kemiläinen in 3–2 och gav ordentlig nerv i matchen.

Bortalaget hade ett par chanser i slutet men Rögle stretade emot och tog första matchen av två.

– Jag kan inte säga att det är en välförtjänt seger, men Tappara förtjänade målen man gjorde i slutet, säger Nils Ekman.

Returmötet i Finland spelas 13 december.

Luleå vann stort

Luleå hade inga som helst bekymmer att ta hem första ronden mot finska Jukurit. Brendan Shinnimin inledde målskyttet med två raka mål. Sedan drog norrbottningarna ifrån. Matchen slutade 5–1 och Luleå har en stor fördel inför returmötet.

– En bra match av Luleå. Intensiteten i anfallsspelet och de får känslan att flera spelare gör mål. En skön vinst och de ska vara nöjda med både spelet och resultatet, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Brendan Shinnimin gjorde Luleås två första mål

Skellefteå vann svenskmötet

Betydligt målsnålare i Skellefteå där Andreas Wingerli blev matchvinnare med mötets enda mål mot Frölunda. Inprickat i slutet av första perioden. 1–0-seger och Göteborgslaget har trots förlusten ett fint utgångsläge inför avgörandet nästa vecka, med bara ett mål upp.