Covidsmitta i JVM – USA tvingas till walkover

Uppdaterad
Publicerad

JVM skakas av covidutbrott.

USA tvingas lämna walkover mot Schweiz efter positiva covidtest hos två spelare.

Enligt IIHF riskerar även morgondagens match mellan USA och Juniorkronorna att ställas in.

Kvällens JVM-möte mellan USA och Schweiz har ställts in efter positiva covidtest i det amerikanska laget. Hela det amerikanska laget är satt i karantän. IIHF skriver på sin hemsida Schweiz döms som segrare med 1–0 i matchen.

Det amerikanska lagets general manager, John Vanbiesbrouck, uttrycker sin besvikelse i ett uttalande.

– Vi är extremt besvikna, särskilt för våra spelars skull. Vi är verksamma i en miljö som ständigt förändras och det är tufft. Vi har följt turneringen protokoll och kommer fortsättningsvis att göra allt för att säkerställa att våra spelare kan fortsätta spela i JVM.

Matchen i fara

USA spelar i Sveriges grupp.

Juniorkronorna ska enligt ordinarie schema möta USA under natten till torsdag.

”Lagets karantänstatus kommer att utvärderas senare för att bestämma om de kan spela i nästa omgång mot Sverige”, skriver IIHF.

SVT Sport har varit i kontakt med Adam Steiss, kommunikationsansvarig på IIHF. Han säger att det amerikanska laget kommer att testas inför matchen mot Sverige och att ett besked är att vänta under onsdagskvällen, svensk tid.

USA vann sin premiär med 3–2 mot Slovakien. Juniorkronorna har startar med två segrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.