Nils Lundkvist. Foto: Bildbyrån/SVT

Svenska oron inför VM: ”Får kanske anpassa sig lite”

Uppdaterad
Publicerad

RIGA. En futsalarena ombyggd till ishall väntar för VM-spelarna.

Isen i Olympic sport center i Riga håller inte någon vidare kvalitet.

– Det har varit ganska dassig is, säger Tre Kronors Nils Lundkvist.

Hockey-VM drar igång imorgon och arrangören i Riga har tvingats att göra om en futsalarena till ishall. Under tisdagen droppade det vatten ner på isen vilket tvingade arrangören att stänga av en liten bit av den provisoriska rinken för preparering.

SVT:s expert Nils Ekman, som sett två av Sveriges träningar, tycker att isens skick är alarmerande dålig.

”Oroväckande”

– Det oroväckande att isen ser så här dålig ut redan innan turneringen drar igång. Det kommer bli en faktor för framför allt lag som vill pressa högt. Det gäller att hålla det enkelt, för det kommer att studsa, säger Ekman.

Luleås back Nils Lundkvist är van vid bättre kvalitet på isarna i SHL.

– Det har varit ganska dassig is. De (arrangören) försöker göra sitt bästa och få den så bra som möjligt. Men det är bara att förhålla sig till det och det är lika för alla som spelar, säger Lundkvist.

”Lag med mycket puck får anpassa sig”

KHL-proffset Dennis Rasmussen var lite mer diplomatisk.

– Det ska väl inte ställa till det allt för mycket. Men ett lag som har mycket puck får kanske anpassa sig lite, men det ska vi kunna hantera, säger han.

Sverige går in i VM på lördag i en match mot Danmark som SVT sänder.

Isproblem i VM 2006

Det är inte första gången isen i Riga inte håller måttet. Matchen Sverige-Schweiz, i VM 2006, fick tillfälligt avbrytas eftersom det ansågs för farligt att spela.

– Vi och Schweiz är rörande överens om att vi inte kan spela på isen som den är just nu, säger Kenny Jönsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.