John Klingberg. Arkivbild. Foto: Bildbyrån.

Dallas slog St Louis – möter Calgary

Efter en sen kvittering lyckades John Klingbergs Dallas vända och vinna över svensklaget St Louis på straffar. Samtidigt besegrades Boston av Washington.

Segrarna innebär att Dallas och Washington är seedade som treor i NHL-konferensernas seedningskval och får möta Calgary och New York Islanders i åttondelen i Stanley Cup-slutspelet i ishockey.

Den förberedande slutspelsfasen i den nordamerikanska ishockeyligan, seedningskval och playoffspel, avslutas under söndagen och natten mot måndagen, svensk tid.

De fyra topplagen i den östra respektive västra NHL-konferensen har haft tre matcher vardera på sig att slipa slutspelsformen, när de mött varandra i ett gruppspel för att få en rankning som bestämmer deras åttondelsfinalmotståndare i Stanley Cup-slutspelet.

I de två sista seedningsmatcherna stod slaget om tredjeplatsen, och att undvika att bli fyra och därmed hamna sist bland topplagen.

I Edmonton ställdes de regerande Stanley Cup-mästarna St Louis, som låg etta i den västra konferensen när grundserien avslutades i förtid, mot konferenstrean Dallas. Även i den östra konferensen var det konferensettan, Boston, som dessutom var St Louis finalmotståndare i Stanley Cup förra året, som fick möta konferenstrean, Washington.

Och det blev de på pappret sämre rankade lagen som drog det längsta strået.

Svensk assist

Det var dock St Louis som hade fördel mot Dallas under i stort sett hela matchen. Laget, med svenskarna Carl Gunnarsson, Alexander Steen och Oskar Sundqvist, gjorde 1–0 redan i den fjärde minuten – och det resultatet såg ut att stå sig matchen ut. St Louis tycktes ha tagit ut segern i förskott – men med bara knappt 30 sekunder kvar fick Dallas Joe Pavelski till sist in 1–1, tack vare en framspelning av John Klingberg.

– Vi spelade inte bra i den sista perioden. Vi försökte vinna med ett måls ledning. Vi försökte inte göra mål och spelade inte aggressivt, säger St Louis-tränaren Craig Berube, enligt nhl.com.

Matchen gick till en mållös förlängning. I straffläggningen vann sedan Dallas, då St Louis-spelarna inte lyckades rubba Anton Khudobin i Dallas-målet en enda gång.

Tack vare segern blir Calgary, som slog ut Winnipeg med 3–1 i bäst av fem matcher i playoff, åttondelsfinalmotståndare för Dallas i Stanley Cup-slutspelet.

– Vi har kollat på Calgarys senaste matcher, och de spelar väldigt, väldigt bra just nu, säger Dallastränaren Rick Bowness, enligt nhl.com

St Louis får i sin tur möta Vancouver, som slog ut Minnesota med 3–1. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av sju matcher och inleds om bara några dagar.

Ingen svenskpoäng

I Toronto handlade matchen mellan Washington och Boston om att undvika Carolina, som slog ut New York Rangers med 3–0 i matcher i playoff.

Washington Capitals, med Nicklas Bäckström och Carl Hagelin i laguppställningen, vann med 2–1 utan att svenskarna stått för någon poäng. Nu väntar New York Islanders, som slog ut Florida med 3–1 i matcher.

Washingtons assisterande lagkapten TJ Oshie tryckte dit 1–0 på en målvaktsretur från Bostons Tuukka Rask, 16 sekunder från slutet av första perioden, och Tom Wilson gjorde 2–0 2.49 in i tredje.

Bostons Jake DeBrusk skapade nerv i slutet av matchen med sitt 1–2-mål efter 10.30 i den avslutande perioden. Men Bruins – med svenske Joakim Nordström på isen vid båda Washingtons mål – kom aldrig närmare än så. För Boston väntar nu alltså Carolina i åttondelsfinal i bäst av sju matcher.

Natten mot måndagen avslutas playoffspelet med att Toronto och Columbus möts i en femte och avgörande match om att ta den sista platsen – och möta Tampa Bay – i åttondelsfinalspelet, som inleds natten mot onsdag svensk tid.