Foto: TT

Damkronorna flyttas upp till A-VM

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har uteslutits.

Nu är det bekräftat att Sverige får deras plats och flyttas upp till A-VM.

Damkronorna slipper spela i ishockey-VM:s andra division. Internationella ishockeyförbundet har vid dagens styrelsemöten tagit beslutet att Sverige ersätter Ryssland som stoppats från spel i IIHF:s turneringar.

– Vårt mål har hela tiden varit att vinna B-VM och ta oss upp till A-VM igen. Nu får vi möjligheten att spela A-VM tidigare än vad vi planerat för och den chansen tänker vi självklart att ta, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

Damkronorna

SVT Sports expert Maria Rooth tycker beslutet är väntat sett till hur läget ser ut i världen.

– Det här är ett viktigt steg för Damkronorna, oavsett hur det sker. Och att de nu kommer upp i A-VM är ett jätteviktigt steg för dem, säger hon.

”Fantastiskt”

Sverige skulle ha spelat i b-divisionen i april i franska Angers, och mött landslag som Nederländerna, Norge och Österrike. Men får nu i stället spela i A-VM som avgörs i danska Herning och Frederikshavn mellan augusti och september.

– Det ska bli fantastiskt roligt och intressant, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

Inga B-matcher för Sverige

Vid VM 2019 åkte Damkronorna ut ur högsta divisionen efter gruppförluster mot Tyskland, Japan och Tjeckien. Men, inget världsmästerskap har avgjorts sedan dess, så Sverige har aldrig spelat någon match i b-divisionen.

Under fredagen kom även besked om vilka lag som får möta stoppade Ryssland och Belarus i herrarnas VM. Ersättare där blir Österrike och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet