Fiaskot fullbordat – Damkronorna ute ur A-VM

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas historiska fiasko är fullbordat.

Sverige tappade dubbla ledningar i ödesmatchen mot Japan och föll med 2–3 efter jättedramatik.

För första gången någonsin degraderas Sverige nu till B-VM.

– Det är ett misslyckande, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen till SVT Sport.

Inledningsvis visade Sverige inga nerver och 1–0 kom efter bara två och en halv minut efter en snabb spelvändning där Emma Nordin klappade till direkt.

Sverige dominerade i den första perioden och vann skotten med 9–2.

Damkronorna

I den andra perioden fortsatte Sverige att föra spelet. Den bästa chansen fick Pernilla Winberg som var helt fri med målvakten, men Nana Fujimoto knep igen benskydden och räddade.

I stället kvitterade Japan till 1–1 med knappt fyra minuter kvar, och när slutsignalen ljöd hade Japan ytterligare en puck i mål, men det målet blev bortdömt.

– Allt kan fan hända. Vi måste vara med och hålla koll bakom ryggen, sade Sabina Küller i den andra periodpausen.

Sofia Engström gav Sverige ledningen igen en bit in i tredje perioden, men Japan replikerade snabbt efter att ett backskott studsat olyckligt för svensk del, via två spelare och in bakom Sara Grahn.

Med cirka två minuter kvar drog Erika Grahm på sig en onödig utvisning för charging – och i det efterföljande överläget avgjorde Ayaka Toko med sitt 3–2-mål.

– Jag är jävligt besviken så klart. Vad ska jag säga? Vi var inte tillräckligt bra för att gå vidare till kvartsfinal och nu står vi där vi står, säger Ylva Martinsen.

Vad var det som gick fel?

– Vi får analysera det i efterhand, men en grej är förstås att vi har gjort för få mål.

Ni har dragit på er många onödiga utvisningar genom turneringen. Vad säger du om disciplinen?

– Det är roligt att du säger just det ordet för det skulle vara en av våra nycklar i dag, disciplinen. Det här är ett misslyckande, men så är det i elitidrott ibland, att man faller tungt, säger Ylva Martinsen.

VM

Sverige logo

Sverige

2 - 3

Japan logo

Japan

1-0, 0-1, 1-2
Espoo
Publik: 1380

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet