Damkronorna. Foto: Bildbyrån

Damkronornas tuffa förutsättningar – kvartsfinal eller B-VM

Publicerad

Damkronorna ställs inför tuffa förutsättningar i hockey-VM i Finland. Tar sig inte Sverige vidare till kvartsfinal väntar i stället degradering till B-VM.
– Det blir kniven mot strupen, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

I damernas hockey-VM spelar de högst rankade lagen i grupp A och de lägst rankade lagen i grupp B. Sverige är för närvarande rankade sexa i världen och spelar därför i grupp B i kommande VM i Finland.

Från och med i år har VM utökats från åtta till tio lag. Nytt för i år är även att de två sämsta lagen i Sveriges grupp direkt degraderas till B-VM.

– Det blir kniven mot strupen. Det blir otroligt viktigt att vara kvar i A-VM, att nå den här kvartsfinalen och inte flyttas ner för svensk ishockeys skull, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport och fortsätter:

– Sedan förstår jag att man vill att andra nationer också ska få en möjlighet att tävla i A-VM. Men för oss rent sportsligt är det ju ett tufft läge. Det är många nationer som är bra och det är väl så de har resonerat också att det är väldigt jämnt. Sedan hade jag önskat att vi hade varit rankat femma för då hade vi sluppit det ingångsvärdet.

”Att nå kvartsfinal är ett steg”

Hur kommer det vara för er då att åka dit och direkt ha ”kniven mot strupen” som du säger?

– Vi åker ju till VM för att tävla om medaljer, vi kan liksom inte åka med någon annan målbild även om vi vet att vägen är lång. Då är ju att nå kvartsfinal ett steg. Vi ska ta varje match och försöka prestera vår bästa ishockey och nå en kvartsfinal. En vinst i en kvartsfinal och vi är med och tävlar om medaljerna.

I tidigare VM-turneringar har de två sista lagen i grupp B spelat mot varandra i en nedflyttningsserie i bäst av tre matcher där den som förlorat flyttats ner. Men nedflyttningsserien, och chansen att få stanna kvar i A-VM, är borttagen och antalet lag som flyttas ner har därmed ökat från ett lag till två.

– Det kommer att bli jämna matcher, alla nationer emellan i vår grupp, jag tror det finns en möjlighet att alla kan slå alla till och med. Jag tror det blir viktigt att vi får ihop en riktigt stark grupp där man är villig att göra allt för varandra. Gruppdynamiken blir otroligt viktig, säger Martinsen.

Öppningsmatch mot Tyskland

Damkronorna inleder turneringen mot Tyskland torsdag 4 april. Matchen sänds i SVT1.

– Det kommer att bli tufft så klart. Senast de spelade ett VM så var ju de i en bronsmatch och de har tillbaka den målvakten som de hade då som är riktigt bra.

– Jag ser fram emot att se spelarna vara där ute och visa upp sitt bästa jag. Sedan får vi ta det därifrån.

Hockey-VM i Finland

Visa

Grupp A:

USA, Kanada, Finland, Ryssland, Schweiz

Grupp B:

Sverige, Japan, Tyskland, Tjeckien, Frankrike

Samtliga fem lag i grupp A är garanterade en plats i kvartsfinalen. Lag 1–3 i grupp B går till kvartsfinal. Lag 4-5 flyttas ner till B-VM nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer