Daniel Alfredsson. Foto: Bildbyrån

Daniel Alfredsson invald i svenska Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Alfredsson väljs idag in i svensk hockeys Hall of Fame.
Den förre Frölunda och Ottawa-forwarden blir nummer 116 invald i finrummet.
”En av de riktigt stora svenskarna genom tiderna. Det talar fjorton turneringar, fyra OS, sju VM och World Cup två gånger för”, lyder motiveringen.

Daniel Alfredsson som fick legendstatus i  Ottawa där han spenderade 1246 matcher och stod för 444 mål och 713 assists.

”En av de riktigt stora svenskarna genom tiderna. Det talar fjorton turneringar, fyra OS, sju VM och World Cup två gånger för. Lägg till detta arton säsonger med Ottawa Senators i NHL, där han blev en ikon, lagkapten i flera år. I den klubben stannade också ”Alfie” kvar som ledare några år sedan den aktiva tiden och ledare har han också varit i World Cup för Tre Kronor. Han avslutade sin NHL-karriär en säsong i Detroit Red Wings, men det hindrade inte att han fick en storslagen hyllning med tröjnumret i taket hemma i Ottawa därefter. Under lockoutsäsongen 2004/2005 tog han SM-guld med Frölunda. Som spelare var han en matchvinnare och en riktig sniper. Oerhört lojal lagspelare och en riktig gentleman på isen.”

Lyder juryns motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer