Finlands Miro Aaltonen utmanar Sveriges målvakt Christoffer Rifalk mellan Sverige och Finland. Foto: TT

Debutanten höll nollan i svensk seger

För drygt tre år sedan spelade han i division 1 – när Röglemålvakten Christoffer Rifalk debuterade i Tre Kronor höll han nollan.

Sverige vann över Finland med 3–0 i avslutningen av Beijer Hockey Games.

Rifalk började säsongen 2017–2018 i division 1 med Kalix.

Via Oskarshamn och Rögle har 24-åringen nu också debuterat i landslaget.

– Det är så klart jättekul, man vill alltid hålla nollan. Jag var inte nervös, tänkte bara på att gå ut och göra min grej, säger han till Viaplay.

Sverige jagade revansch efter den snöpliga strafförlusten mot Ryssland, som vann turneringen, som kom trots stort spelövertag.

Två debutanter tog plats mot Finland – båda från Rögle. Målvakten Christoffer Rifalk och stjärnskottet, forwarden Simon Ryfors.

Snabba mål

Efter en jämn och fartfylld inledningsperiod – där Emil Pettersson hade ett ribbskott – kom två svenska mål inom loppet av knappt tre minuter i andra perioden.

Båda från Frölundaspelare.

Lagkaptenen Max Friberg tryckte sig beslutsamt in på mål och och sköt 1–0 under armen på finländske målvakten Harri Säteri efter 6.05.

Sedan klarade svenskarna av ett numerärt underläge och strax efteråt kunde backen Jesper Sellgren panga in 2–0 efter pass från Ryfors och Daniel Zaar. Hela kontringen började med en skottäckning i egen zon av nye Fredrik Olofsson, Oskarshamn.

”Väntat ett tag”

Målet var Sellgrens första i landslaget i 17:e landskampen.

– Det var riktigt skönt, det har man väntat på ett tag. Jag tycker vi är mer effektiva nu än tidigare i turneringen, säger Frölundabacken till Viaplay.

Sverige fick en kalasöppning på tredje perioden – något tursamt. Luleås Filip Hållander, som gjort landslagsdebut i turneringen, sköt ett skott som tog på en finländsk back, gick ned i kortsargen och studsade tillbaka i bakhasorna på Säteri och i mål. Tid: 24 sekunder.

Segern gjorde att Sverige tog andraplatsen efter Ryssland, Finland slutade trea och Tjeckien fyra.

Nästa Euro Hockey Tour-turnering, i Tjeckien, avgörs i maj som ett genrep inför VM i Riga den 21 maj-6 juni.