Finland klart för VM-final mot Kanada. Besegrade Tyskland med 2-1. Foto: Bildbyrån

”Det är inte vackert – men effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Inte vackert, inte underhållande, anser ena SVT-experten.

Och fruktansvärd underhållning, menar andra SVT-experten.

Det tog Finland vidare till VM-final och möjligheten att försvara guldet.

I Arena Riga vann Finland mot Tyskland med 2–1 i semifinalen i ishockey-VM. Och ”Lejonen” är framme i sin andra raka VM-final, och tredje på de fem senaste världsmästerskapen.

Den här gången tog de sig till kampen om guldmedaljerna genom att skapa en 2–0-ledning i första perioden. Iiro Pakarinens skott letade sig förbi Mathias Niederberger i den tyska kassen.

Ishockey-VM

– Niederberger har släppt in två mål som han mycket väl skulle kunna ha tagit, säger SVT Sports expert Kim Martin Hasson.

”Inte snyggt”

Det andra som Eisbären Berlin-keepern släppte in kom i öppningsperiodens slutskede. VM-guldhjälten från 2019 och lagkapten Markko Anttila vann pucken vid sargen, och spelade fram till en fristående Hannes Björninen i slottet, och han gjorde inga misstag. Och 2–0 till Finland efter första perioden.

– Det är inte vackert, inte underhållande, inte snyggt – men väldigt effektivt, säger SVT-experten Jonas Andersson.

– Jag tycker det rent underhållningsmässigt är en fruktansvärd period. Jag förstår finländare som hejar på Finland, men vi hade sagt samma sak om Sverige hade haft ledningen. Jag tror att rinkstorleken tillåter den här typen av försvarsspel. Jag förespråkar liten rink, jag tror det blir mer underhållande och snabbare hockey, säger SVT:s expert Mikael Renberg.

I mittperioden reducerade Tyskland när Matthias Plachta tryckte in 2–1 från blå-linjen. Närmre kom aldrig tyskarna, i slutminuten – när Niederberger plockats ut – hade Markus Eisenschmid öppet mål. Men hann aldrig få klubban i rätt position för styrning.

2–1 till Finland, som nu ställs mot Kanada i VM-final. Och det blir alltså finalrepris från 2019.

HÖJDPUNKTER: Finland-Tyskland

VM

Finland logo

Finland

2 - 1

Tyskland logo

Tyskland

2-0, 0-1, 0-0
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet